Maandag 27/03/2023

Lezersbrieven

De hang naar ideologisch collectivisme is niet het monopolie van het Vlaams Belang alleen

N-VA-voorzitter Bart De Wever. Beeld Photo News
N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Photo News
Lezers

Nationalisme substituut voor religie

Naar aanleiding van het interview met Wim Peumans en Haroon Ali (DM 15/5): het klopt helemaal dat elke grote religie tot doel heeft om de individuele vrijheden in te perken, maar dat hebben seculiere godsdiensten – en nationalisme is daar een mooi voorbeeld van – eveneens.

In ons tijdsgewricht functioneert het nationalisme zelfs als een substituut voor religie, schrijft Olivier Roy in zijn boek L’Europa è ancora cristiana?. Beide “bewegingen” vragen immers van de individuele burger of de gelovige om het zelfstandig denken, de eigen wil en de eigen vrijheden opzij te schuiven, om op te gaan in het ideologisch collectivisme.

En die hang naar dit ideologisch collectivisme is heus niet het monopolie van het Vlaams Belang alleen. Ook de N-VA is in dit bedje ziek.

Stephaan Taccoen, Brugge

Israëls vendetta

Het siert Catherine Bailey Gluckman en de organisatie Een Andere Joodse Stem dat zij opkomen voor “ het recht op zelfbeschikking, waardigheid en veiligheid” van het Palestijnse volk (DM 15/5). Het tot hiertoe onoverkomelijke probleem is evenwel dat voor de staat Israël er geen Palestijns volk of Palestijnen schijnen te bestaan. Bij het Eerste Zionistisch Wereldcongres (1897) in Bazel, Zwitserland sprak Theodor Herzl, de vader van het moderne zionisme, over zijn plannen om in de nieuwe Joodse staat de Arabische bevolking meteen over de grens te zetten. Toen al was er het idee van ‘etnische zuivering’.

In de Balfour Declaration ( 1917) over het oprichten van een Joodse staat wordt evenmin gesproken over Palestijnen: men vraagt om rekening te houden met de burger- en godsdienstige rechten van de “non-Jewish communities”. Sir Winston Churchill, Nobelprijswinnaar Literatuur, stelde dat Arabieren niet meer waren dan ‘camel dung’, of kamelenmest. De plannen voor de verdeling van het land lopen in 1948 uit op een oorlog waarin door de Joden, aldus de befaamde historicus Arnold Toynbee, in nazistijl Palestijnse dorpen volledig werden uitgemoord. Golda Meir stelde:” Er was geen volk in Palestina dat zich als Palestijns beschouwde. Wij kwamen, wierpen hen buiten en namen hun land af. Zij bestonden niet.”

Logisch dan dat men eveneens zegt dat de PLO overbodig is omdat er geen volk is om bevrijd te worden. Het eigendomsrecht, de steunpilaar van onze westerse samenleving, zo wordt verkondigd, bestaat evenmin voor de Palestijnen. Het huidige oproer is een gevolg van een onteigening. De rituele veroordelingen volgen en een nieuwe parade van presidenten en onderhandelaars gaat volgen. Maar Israëls vendetta tegen de ‘onbestaande’ Palestijnen zal blijven bestaan.

Roger Vyverman, Ninove

Zone 100

Sinds in Brussel de zone 30 werd ingevoerd rijden automobilisten er trager, ook waar de maximumsnelheid niet werd aangepast.

Hoog tijd dus om de zone 100 in te voeren op onze snelwegen in Vlaanderen. We noteren baten op het vlak van verkeersveiligheid, stikstofdepositie, lawaai, klimaat, luchtkwaliteit en gezondheid én we besparen een flinke slok op de (olie)borrel.

Als de kans bestaat dat we automatisch ook trager gaan rijden op de secundaire wegen, dan is er geen plaats meer voor twijfel.

‘Gewoon doen’ is de boodschap.

Jo Maes, Bertem

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234