Dinsdag 19/10/2021

Opinie

De grote drugsbaronnen die miljoenen euro’s verdienen aan hun illegale handel blijven buiten schot

Maxim Veys (31), derde plaats sp.a Vlaams Parlement West-Vlaanderen. Conner Rousseau (26) is lijsttrekker sp.a Vlaams parlement Oost-Vlaanderen.  Beeld RV
Maxim Veys (31), derde plaats sp.a Vlaams Parlement West-Vlaanderen. Conner Rousseau (26) is lijsttrekker sp.a Vlaams parlement Oost-Vlaanderen.Beeld RV

Conner Rousseau (26) is lijsttrekker sp.a Vlaams parlement Oost-Vlaanderen. Maxim Veys (31), derde plaats sp.a Vlaams Parlement West-Vlaanderen

‘Legalize it, time to recognise it.’ We waren nog prille tieners toen Sean Paul de hitparades veroverde met deze quote uit ‘We Be Burnin’’. We hadden geen idee wat we zongen, maar het klonk wel goed. Vijftien jaar later zingen we de woorden nog steeds uit volle borst mee elke keer het nummer op de radio speelt. Niet enkel omdat het goed klinkt, maar ook – en vooral – omdat hij overschot van gelijk heeft. Ons cannabisbeleid heeft zijn beste tijd gehad. Het moet anders en beter. Het huidige beleid leidt tot overlast, criminaliteit en gezondheidsschade. Is het dat wat we willen? Wij niet. Wij willen een beleid dat veiligheid en meer gezondheid garandeert. Een beleid dat gebruik niet stimuleert, maar gebruikers helpt en niet criminaliseert.

In 2021 is onze drugswet honderd jaar oud. Een eeuw lang hebben we nu een war on drugs en dus ook een war on weed gevoerd. Toch staan we vandaag nergens:

Vlaamse jongeren gebruiken nog steeds regelmatig cannabis

15 procent van de leerlingen uit het secundair onderwijs stak al eens een jointje op, in het hoger onderwijs is dat bijna 1 op de 2. Cannabis is nog steeds de populairste partydrug, 6 op de 10 Vlaamse jongeren gebruikt al eens tijdens een nachtje uit. De helft van de 17-18 jarigen geraakt makkelijk aan cannabis. Dit alles ondanks the war on drugs.

— De samenstelling van cannabis wordt steeds gevaarlijker

Het gemiddelde THC-gehalte (de belangrijkst werkzame stof van cannabis) steeg het voorbije decennium van 8 tot 12 procent, met een uitschieter van 18 procent in 2015. In diezelfde periode steeg het aantal psychiatrische opnames voor cannabismisbruik met 16 procent. Bovendien worden regelmatig pesticiden, zware metalen, schadelijke schimmels of bacteriën aangetroffen in cannabis. Dit alles ondanks the war on drugs.

— We voeren de verkeerde oorlog

Begin deze eeuw werd het beleid rond softdrugs halfslachtig hervormd. Het resultaat, een typisch onlogisch Belgisch compromis: enerzijds is cannabisbezit volgens de wet strafbaar, anderzijds bepaalt een ministeriële omzendbrief dat aan het vervolgen van cannabisbezit de laagste prioriteit moet worden gegeven. Of toch niet? Van alle in 2017 door de politie geregistreerde cannabisfeiten, ging 72 procent over cannabisbezit en slechts 28 procent over dealen. De gebruiker blijft achter met een strafblad en zonder behandeling. Maar de grote drugsbaronnen die miljoenen euro’s verdienen aan hun illegale handel blijven buiten schot. Dit alles ondanks the war on drugs.

Wij pleiten voor een overheid die cannabis reguleert. We willen een ‘war on dealers’ niet ‘on drugs’. Let’s face it, cannabis is here to stay. Kiezen we voor een slimme aanpak? Of slabakken we voort?

Cannabis social clubs

Als het vermijden van problematisch gebruik al ooit het doel van the war on drugs is geweest, dan is de oorlog zeker verloren. Legaliseren en commercialiseren dan maar? Hell no, wij willen geen cannabisindustrie die zijn smaken en kleuren aanprijst met stoere cowboys of een flitsende bergbeklimmer. Of iemand die gaat beweren dat je van cannabis vleugels krijgt.

Maar face it: cannabisgebruik is er altijd geweest en zal ook nooit weggaan. Laten we dus niet naïef zijn, maar wel een model uitwerken met twee grote doelstellingen voor ogen. Enerzijds problematisch gebruik fors terugdringen, anderzijds het gebruik veiliger en gezonder maken. Hiervoor moeten we cannabis uit de illegaliteit halen en moet de productie en verkoop ervan het monopolie worden van een non-profitmodel dat gereguleerd en gecontroleerd wordt door de overheid.

Ons voorstel: the cannabis social clubs. Dit zijn non-profitverenigingen die we vergunnen om cannabis te kweken enkel voor hun leden. De wiet wordt streng gecontroleerd, de gebruikers strikt opgevolgd en begeleid door professionals. En vooral, de criminele markt wordt buiten spel gezet.

Regulariseren dus, voor meer controle, meer gezondheid en meer veiligheid. Zodat we ons kunnen bezighouden met de echte drugscriminaliteit. Een war on dealers dus, geen war on drugs.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234