Zaterdag 27/02/2021

OpinieDavid Brooks

De ‘gevaarlijke wereld’-politiek van Donald Trump

Van links naar rechts: Tiffany Trump, president Donald Trump, first lady Melania Trump en Barron Trump bij het Witte Huis, op de vierde en laatste dag van de Republikeinse Conventie. Beeld AP
Van links naar rechts: Tiffany Trump, president Donald Trump, first lady Melania Trump en Barron Trump bij het Witte Huis, op de vierde en laatste dag van de Republikeinse Conventie.Beeld AP

David Brooks is columnist bij The New York Times

In de twee voorbije weken hebben we twee families gezien. Die van Biden is emotioneel open en kwetsbaar gemaakt door een tragedie, en wordt gedreven door een sterk verlangen om verbinding te maken. Die van Trump is emotioneel gesloten en geïsoleerd door vijandigheid, en wordt gedreven door een sterk verlangen om te domineren.

De waarden van Trumps familie zijn die van de gemene wereld. Dat concept werd in de jaren 1970 voorgesteld door George Gerbner, een professor in de communicatiewetenschappen. Zijn idee was dat de mensen als gevolg van het vele geweld op de televisie de wereld als gevaarlijker gaan zien dan ze echt is.

In de jaren 1990 was de kracht achter de gemene wereld niet langer het geweld op de buis maar de reality tv. Heel die industrie is immers gemaakt is om de indruk te wekken dat mensen inherent manipulatief, zelfzuchtig en bekrompen zijn. Als je met dergelijke programma’s opgroeit, moet je wel gaan denken dat mensen in de grond onbetrouwbaar zijn.

Vandaag is de cultuur van de gemene wereld alomtegenwoordig. Het is een belegeringsmentaliteit. Dat was deze week ook de boodschap van de Republikeinse conventie: we staan op de rand van de afgrond.

De gemene wereld voedt zich met angst en houdt zich in stand door angst te zaaien. Haar taal is apocalyptisch. Veel sprekers op de conventie beweerden niet alleen dat de Democraten het bij het verkeerde eind hebben, maar ook dat ze ‘de republiek ondermijnen’, de voorsteden willen afschaffen, het op de westerse beschaving gemunt hebben en van een communistische dictatuur dromen.

Mark en Patricia McCloskey, het echtpaar uit St. Louis, zijn de mascottes van de gemene wereld. Ze zagen betogers van Black Lives Matter langs hun landhuis stappen, dachten dat ze in een rassenoorlog waren beland en kwamen tot de tanden gewapend naar buiten.

Het impliciete argument van de Republikeinse conventie was dat Joe Biden te oud is, of te slap, of te meevoelend, om in de gemene wereld te overleven. Hij zal terugdeinzen voor de stijgende misdaadcijfers. Hij zal toegeven aan extreem links. De maalstroom zal hem meeslepen. Of zoals Mike Pence zei: “In het Amerika van Joe Biden zul je niet veilig zijn”.

Dat is het sterkste argument van de Republikeinen, zeker als dit najaar de moordcijfers zouden blijven stijgen en de chaos van Portland en Kenosha om zich heen zou grijpen. De Democraten zijn zo dom geweest zich als vijanden van de politie te laten afschilderen. Er heerst veel angst in Amerika, angst die kan worden geëxploiteerd.

Maar laten we duidelijk zijn over de echte dreigingen. Deze verkiezing gaat in veel opzichten over twee tegenstrijdige percepties van het gevaar. En ze zal worden gewonnen door de partij die de kiezers ervan kan overtuigen welk gevaar ze moeten vrezen.

We zien inderdaad lelijke taferelen van extreem linkse rellen en verbale brutaliteit, uitvergroot door Twitter. Maar de veel grotere dreiging is die van een president die te druk met zijn cultuuroorlog bezig is om aandacht te besteden aan de pandemie, de economische crisis of zelfs maar doodgewoon bestuur.

De grote dreiging is dat de groeiende polarisatie. De fanatici van de gemene wereld, links en rechts, spelen een spel waarin ze allebei winnen. De Trumpiaanse chaos rechtvaardigt de woke linkse meute en maakt ze groter. Dat maakt dan weer het rechtse autoritarisme van Trump groter en rechtvaardigt het.

De gemene wereld leidt tot de ondergang van de normale politiek, de uitholling van het centrum, de aantasting van de publieke moraal. Onder de denkmantel van een opgehitste wederzijdse demonisering worden de normen gesloopt, wordt de waarheid verkracht, wordt fanatisme gerechtvaardigd en verandert de politiek in een strijd om de tegenstander te vernietigen.

Joe Biden moet weerwerk bieden tegen de angst voor de persoonlijke veiligheid door duidelijk te maken dat Trumps wanordelijke incompetentie de echte bron van het gevaar is, dat Trumps extreme gemene wereld dodelijk is voor de maatschappelijke orde.

Biden moet erop wijzen dat de chaos van links en rechts alleen maar groter zal worden zolang Trump in het Witte Huis zit. Hij moet benadrukken dat meegevoel geen zwakte is maar net een teken van kracht, te midden van een storm van haat.

In een beschaafde samenleving worden recht en orde niet opgelegd met brutaliteit en met geweld. Recht en orde zijn de vrucht van een kalme, vaste handhaving van het fatsoen, zodat we ons allemaal als stabiele, deugdzame mensen gedragen.

© 2020 The New York Times Company

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234