Dinsdag 12/11/2019

Standpunt

De enigen op wie je in het verhaal van de gedode peuter woest kunt zijn, zijn de mensensmokkelaars

Beeld Eva Beeusaert

Koen Vidal is commentator. 

De dood van het tweejarige Iraaks-Koerdische meisje M. is zo triest dat er amper woorden voor zijn.

De peuter was samen met haar familie in een overvolle bestelwagen op weg naar Groot-Brittannië. Toen de bestuurder weigerde voor een politiepatrouille te stoppen, zetten meerdere politiewagens de achtervolging in.

Na een wilde rit van tachtig kilometer, waarbij op een bepaald moment zelfs een kind uit het raam werd gehouden, kon het voertuig ter hoogte van Maisières tot stilstand gebracht worden. Maar op dat moment trapte de bestuurder opnieuw het gaspedaal in. Volgens de meest recente versie van het parket reed hij op enkele uitgestapte agenten af. Die laatsten openden het vuur en een van de kogels trof M. dodelijk in het hoofd.

Dit is een verschrikkelijk verhaal, in de eerste plaats voor het meisje en haar familie. Maar ook voor de betrokken agenten is dit een traumatische ervaring. Je moet al van slechte wil zijn of misplaatste politieke bedoelingen hebben om de betrokken agenten als trigger happy of racistisch af te schilderen. Het onderzoek loopt nog, maar alles wijst erop dat zij niet vuurden om te doden, laat staan om een meisje van twee te raken.

Hachje redden

De enigen op wie je in dit verhaal woest kunt zijn, zijn de mensensmokkelaars die er duidelijk alles voor over hadden om hun hachje te redden en zo veel mogelijk geld te verdienen met hun menselijke vracht. Hoewel het parket dit nog moet bevestigen, zouden zij opgepakt zijn waardoor ze berecht kunnen worden. Door de mensensmokkelaars na een eerlijk proces te veroordelen, kan de Belgische overheid het leed van de betrokken familie toch enigszins verzachten.

Wat België ook kan doen is de familie van M. zo goed mogelijk bijstaan bij de begrafenis van hun dochtertje en de verwerking van hun verdriet. M. verdient een serene begrafenis, volgens de wensen van haar ouders.

De komende dagen zullen niet enkel meer details bekend raken over de fatale achtervolging maar ook over de herkomst van het overleden meisje en het parcours dat zij en haar familie hebben moeten afleggen om vanuit de Koerdische regio naar Europa te komen.

Ons verhaal

Misschien wordt dit een moment waarop we als Belgische bevolking even zonder vooroordelen en zonder snelle politieke stellingnames het verhaal van M. tot ons kunnen laten doordringen: haar dorp van herkomst, de redenen voor haar vlucht, het gevaarlijke parcours naar Europa, de confrontatie met de mensensmokkelaars en de argumenten waarom de familie blijkbaar niet welkom was in Groot-Brittannië en terug naar Duitsland moest.

Het verhaal van M. is nu ook ons verhaal geworden en het is belangrijk dat we dit verhaal sereen en respectvol proberen te begrijpen en ons de vraag stellen wat we moeten doen om zulke tragedies te vermijden. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234