Woensdag 26/02/2020

Standpunt

De ene extremist is de andere niet

Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

In Zelzate (12.000 inwoners) stelt het nieuwe bestuur een taxshift voor. Opdat kleinere ondernemingen vrijgesteld zouden kunnen worden van de gemeentelijke milieuheffing, zouden grote bedrijven meer belasting moeten betalen. Een maatregel waarover tegenstanders zouden kunnen roepen: de middenstand regeert het land!

In werkelijkheid is het een coalitie van sp.a en PVDA die de dienst uitmaakt. De deelname van extreemlinks (of radicaal links) aan een lokaal bestuur is niet eens een primeur. Die was voor het Antwerpse district Borgerhout. Toch doet de Zelzaatse donkerrode coalitie het slagveld van de cultuuroorlog opschuiven naar het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen.

Lees ook: ‘Voka wil niet praten met PVDA in Zelzate, maar bedrijven hebben er weinig te vrezen’.

Politici, spraakmakers, ondernemers: allen slaan ze alarm. Wat in vier jaar tijd geen regeringsmaatregel vermocht, lukt het kleine Zelzate wel: de regeringspartners Bart De Wever (N-VA) en Wouter Beke (CD&V) achter hetzelfde strijdpunt verenigen.

De politieke frustratie op rechts en centrumrechts is ten dele begrijpelijk. Al decennialang houden politici op rechts zich, soms knarsetandend, aan de afspraak om geen bestuur met extreemrechts te vormen. Laten we daar niet flauw over doen: dat isolement van het Vlaams Blok/Vlaams Belang heeft er mee toe geleid dat links in Vlaanderen lange tijd (tot de opkomst van de N-VA) boven zijn gewicht kon meeboksen om de macht. En dus verwacht rechts nu dat links dezelfde afstand bewaart ten aanzien van de eigen radicale flank.

Hier is evenwel sprake van ‘
a false equivalent’, een foute gelijkstelling. Natuurlijk is het goed mogelijk, en vaak zelfs erg wenselijk, om stevige kritiek op de PVDA te uiten. Van de duistere, met bloed doordrenkte ideologische leninistisch-maoïstische wortels van de partij wordt maar met mondjesmaat afstand genomen. Sommige actuele voorstellen zijn populistisch en onuitvoerbaar. Dat PVDA’ers blindweg achter brutale regimes als in Venezuela blijven lopen, is hoogst betwistbaar.

Allemaal juist. En toch is de ene extremist de andere niet. Het cordon sanitaire is niet opgericht tegen extreemrechts vanwege roots in de oorlogscollaboratie of mogelijke historische banden met het nazisme. Het is zelfs niet opgericht omdat Filip Dewinter Bashar mag zeggen tegen de bloeddorstige Syrische dictator Assad. Het is opgericht op basis van een programma dat de ongelijkwaardige behandeling van mensen volgens ras of geloof als begin- en eindpunt heeft. Dat is nog altijd zo, en het VB maakt daar geen geheim van.

Het cordon sanitaire is de vaststelling dat er over zulke ideeën nu eenmaal geen deals te maken vallen. Zolang het VB vasthoudt aan dat programma, blijft die vaststelling hopelijk intact.

Wie toch dringend met het VB in zee wil, doet dat op eigen verantwoordelijkheid. Hoezeer je ook bedenkingen kunt en moet hebben bij de PVDA-ideeën, wie Zelzate wil aanwenden om zelf het cordon te breken, is vooral op zoek naar een lui excuus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234