Vrijdag 24/05/2019

Column

“De eerste maanden verdiende ik zo’n 1.000 euro netto per maand. De sneeuw was vaak zwart”

Ann De Craemer. Beeld Bob Van Mol

Elke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.

Gisteren vierde ik een jubileum. Nee, ik ben niet zoveel jaar getrouwd, want die stap heb ik nooit gezet – ziend noch blind. Wel was ik tien jaar zelfstandig. Een feest was er niet, en eigenlijk zijn jullie, mijn lezers, de eersten aan wie ik het vertel. Om u, de lezer, heeft het die tien jaar namelijk gedraaid: zelfstandig werd ik omdat ik me volledig wilde wijden aan de pen en aan mensen raken met mijn woorden.

Doe het niet, zeiden mijn ouders. Onzekerheid, geen vast inkomen, en wat met je pensioen? Ik luisterde niet naar hen maar naar mezelf, zoals dat hoort wanneer je een droom hebt. De eerste maanden verdiende ik zo’n 1.000 euro netto per maand. De sneeuw was vaak zwart maar ik vond het te vroeg om op te geven. Ik bleef schrijven. Ik bleef op deuren kloppen waarvan ik hoopte dat ze me dichter bij mijn droom zouden brengen. Niemand opent die deuren voor jou. 

Dat heb ik niet-zelfstandigen vaak moeten vertellen: er is geen vaste plek als columnist die je in de schoot wordt geworpen, geen uitgever die op je wacht. Mensen kunnen in je geloven, maar dat doen ze nooit als je niet eerst, en dat elke ochtend opnieuw, uit je bed stapt om opnieuw een steen op je weg te plaveien.

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Een doktersbriefje als je ziek bent, krijg je niet. Betaalde vakantie en een eindejaarspremie evenmin. Maar wat onbetaalbaar is, is de vrijheid. Rijk zal ik niet worden en veel sparen komt er ook niet aan te pas. Maar het enige wat ik altijd heb nagejaagd, is elke dag met de glimlach mijn computer aanzetten. Voor wie dezelfde ambitie heeft, heb ik maar één boodschap: laat niet angst maar die glimlach aan de horizon je motor zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.