Woensdag 26/02/2020

Standpunt

De échte winnaars van deze midterms? Amerika’s vrouwen en minderheden

Maarten Rabaey.Beeld Tim Dirven

Maarten Rabaey is journalist bij De Morgen.

In de VS heroverden de Democraten het Huis maar versterkte de Republikeinse partij zich in de Senaat. VS-president Donald Trump verstevigt zo zijn basis in sleutelstaten die hij nodig heeft voor zijn beoogde herverkiezing in 2020. Toch zijn de échte winnaars Amerika’s vrouwen en minderheden, die zijn neerbuigende taal uit de voorbije jaren afstraften door massaler dan ooit te gaan stemmen. Hun signaal zal nu zwaarder wegen op de toon van het politieke debat in de VS.

De vrouwen uit de voorsteden, traditioneel belangrijke kantelkiezers, keerden in grote getale terug naar de Democraten. Door de verkiezing van veel Afgevaardigden uit minderheden, waaronder twee moslima’s en twee native Americans, zal de nieuwe meerderheid in het Huis vanaf nu ook beter de superdiversiteit van het hedendaagse Amerika weerspiegelen. In die zin zagen we tijdens deze verkiezing geen blauwe maar een regenbooggolf het verschil maken.

Herlees

De live-chatsessie met onze buitenlandexpert Koen Vidal: “Dit is een slecht resultaat voor Trump, dat is zeker. Maar hij kon de schade beperken”

Tegelijk wordt de Republikeinse meerderheid in de Senaat vrij fors versterkt. Daar schuilt het goede nieuws voor president Trump, omdat deze uitslag nog altijd zijn succes van de presidentsverkiezingen van 2016 weerspiegelt. Trump snoept zelfs enkele Senaatszetels af van Democraten in staten waar hij de voorbije weken zelf keihard campagne ging voeren, zoals Indiana, Missouri, North Dakota en Tennessee. In sleutelstaten zoals Ohio en Florida winnen de Republikeinen de machtige gouverneurszetel.

Wel kijkt de president nu aan tegen een nieuwe realiteit. De nieuwe Democratische meerderheid in het Huis kan het Trump moeilijk maken door belangrijke onderdelen van zijn begroting te amenderen of tegen te houden én commissies in het leven te roepen die – parallel met de FBI – zijn vermeende banden met Rusland en zijn omstreden zakenverleden verder onderzoeken tijdens mediagenieke hoorzittingen.

En hoewel de president in de Senaat nu kan rekenen op een conservatieve fractie vol Trump-gezinden, die het Huis van hun kant ook in een houdgreep kunnen houden, mag hij ook interne oppositie verwachten van Republikeinen die hem willen uitdagen in de volgende voorverkiezingen. Zo lopen oud-presidentskandidaten Mitt Romney (Utah) en Ted Cruz (Texas), verkozen in de Senaat, zich al opnieuw warm.

President Trump zal met andere woorden veel minder tijd hebben om Slogans! met Grote! Uitroepingstekens! te Tweeten! In tegenstelling tot zijn veronderstelde almacht van de voorbije twee jaar moet hij nu rekening houden met een Congres dat opnieuw zijn land weerspiegelt zoals het écht is - dieper verdeeld tussen twee wereldbeelden dan ooit. Of hij alsnog bruggen kan bouwen over een kloof die mede door zijn retoriek breder werd, is nu maar de vraag. Te vrezen is dat hij dat niet eens zal willen, omdat zijn conflictmodel hem electorale winst oplevert waar hij dat nodig heeft.

Volg De Morgen op Instagram

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234