Zaterdag 07/12/2019
Siegfried Bracke neemt het woord tijdens een extra gemeenteraadszitting in Gent. Beeld BELGA

Camps

De echte graaiers zitten niet in de satellietjes van gemeenteraden

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps elke donderdag.

Intercommunales of niet, lokale politici zijn de armoedzaaiers van de 24 urendemocratie. Grootgraaiers zitten in regeringen en parlementen. Er wordt in en rond gemeenteraden wat gerommeld met zitpenningen en vage declaraties voor advies, meer dan kruimeldieven zijn het niet. Cumulards zijn per definitie elastischer in hun arbeidsmoraal, maar daarom nog niet gewetenloos. Er zijn andere gremia in de politiek waar een operatie 'Schone Handen' urgenter is.

Het onderscheid dreigt weg te vallen tussen regelrechte corruptie en het beloningssysteem voor democratische dwangarbeid. Dat er in bestuurlijk opzicht weinig deugt aan intercommunales en aanverwante vennootschappen is geen nieuws. Sinds jaar en dag floreren deze gesloten huizen in het halfduister. Geen spat transparantie, ook niet over de verloning van ingezetenen. Weeffoutje van de gemeentelijke democratie. Maar is dat het grote graaien? Welnee.

Hugo Camps. Beeld Stephan Vanfleteren

Zij die nu buiten zinnen zijn over de smeerboel van intercommunales hoor je veel minder over fiscale fraudeurs. Het lijkt wel of ze het enveloppengepruts van gemeenteraden en adviesorganen misbruiken voor moreel exhibitionisme. Verontwaardiging à la carte, niet uit principe. De echte graaiers zitten niet in de satellietjes van gemeenteraden. Ga dan eens kijken in de bankensector, in het bedrijfsleven, bij de 'grote politiek'.

Of ga de grens over en zie de Franse presidentskandidaat François Fillon spartelen om het onrechtmatige bedrag van een miljoen euro voor zijn echtgenote te verdoezelen. Hoor Marine Le Pen liegen over malversaties. Of kijk naar Geert Wilders die niet van een partijstructuur wil weten en geen inzage geeft in inkomsten en donaties. Dat zijn echte schandalen. Die hebben wij ook, maar op andere plaatsen dan in het gemeentelijke kluwen van raden en organen. Daar heerst vooral roomse hypocrisie.

Europese parlementsleden krijgen een riante vergoeding voor reiskosten en overnachtingen met diner. Bij elkaar toch gauw een maandsalaris. Ik heb ze met eigen ogen gezien, de heren die de nacht in hun werkkamer in het parlement doorbrachten en slaapdronken voor de deur stonden te zwijmelen als de Marokkaanse poetsvrouwen kwamen stofzuigen. De volgende ochtend declareerden ze vrolijk niet-gemaakte hotelkosten. Graai- en schraapzucht.

De bankdirecteur die een ontslagpremie van 21 miljoen euro opstrijkt, terwijl de Nederlandse overheid de verliezen moet nationaliseren, is een graaier. Het tumult daarover is allang uitgestorven. Is Tom Balthazar een graaier? Hij heeft zich rijkelijk laten vergoeden voor zijn zitjes in een resem intercommunales, maar het is hem aangeboden. Hij is dus ook slachtoffer.

Het freewheelen van intercommunales rond Publipart is een slag voor het democratische karaat van Gent. Een collectieve schuldbelijdenis zou de gemeenteraad niet misstaan. In het tweegevecht tussen burgemeester Termont en oppositieleider Bracke overheerst demagogie. Dat Kamervoorzitter Bracke als best betaalde politicus van het land nog een leefloon (12.000 euro) gaat opstrijken bij Telenet bewijst hoe cynisch deze lichtgewicht in het politieke leven staat. Het is onkies, maar echt graaien kun je het ook weer niet noemen. Het valt binnen de waaier van geplogenheden, zegt men dan.

Geplogenheden: proef het woord. Ze maken van onze democratie een naaktstrand. De politicus moet, net als een sporter, een man/vrouw van souplesse zijn en zich niet weg laten kniezen door verheven gedachten en zuivere principes. Onze instellingen functioneren het beste in los zand, is het waardevrije uitgangspunt. Tom Balthazar heeft er een zware prijs voor betaald, talloze anderen nog geen halve cent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234