Woensdag 14/04/2021

StandpuntTom De Smet

De dubbele tong van Dries Van Langenhove

Tom De Smet. Beeld DM
Tom De Smet.Beeld DM

Tom De Smet is chef nieuws bij De Morgen.

Dries Van Langenhove is in de zaak Schild & Vrienden aan zijn juridisch tegenoffensief begonnen. Onderzoeksrechter Annemie Serlippens, die het onderzoek leidde dat Van Langenhove mogelijk voor een rechtbank kan brengen, zou vooringenomen zijn, beweert het Kamerlid. Dus wil hij haar laten wraken. In Van Langenhoves verzoekschrift zitten screenshots van verschillende tweets die door Serlippens geliket zouden zijn. Een daarvan is het gedicht ‘Van Theo’s en Driezen’ dat Stijn De Paepe maakte voor deze krant. In De Paepes gedicht en tweet staat onder meer: “Waar ranzig normaal wordt, fascistisch banaal wordt”. Van Langenhoves advocaat schrijft in het verzoekschrift dat Serlippens door dit bericht te liken stelt dat zijn cliënt “ranzig en fascistisch is”.

Daar kunnen toch wat vragen bij gesteld worden. Betekent het liken van een tweet automatisch dat je het voor de volle honderd procent eens bent met de inhoud? Maar vooral: waarom probeert Van Langenhove nu plots stokken te steken in de wielen van het onderzoek naar hem en acht andere leden van Schild & Vrienden? Hij had toch keer op keer beweerd, ook toen deze krant op 12 en 13 februari het onderzoek naar de negen reconstrueerde, dat er hem absoluut niets aan te wrijven viel?

“Ik heb het dossier al kunnen inkijken en daaruit blijkt duidelijk dat wij over de hele lijn onschuldig zijn”, zei Van Langenhove in een filmpje dat hij op sociale media postte. En: “Ik kijk ernaar uit dat ik eindelijk de kans zal krijgen om mijn naam en die van velen rond mij te zuiveren in de rechtbank. Ik verwelkom de vooruitgang.” Als dat zo is, waarom moet de onderzoeksrechter die het dossier – als de raadkamer het weerhoudt – naar de rechtbank wil sturen dan gewraakt worden?

Is het Van Langenhove dan toch beginnen te dagen dat het dossier zwaar genoeg weegt om veroordeeld te kunnen worden? Hij wordt onder meer beschuldigd van het aanzetten tot discriminatie, haat en geweld. Dit wordt gestaafd door een uitvoerig onderzoek door meerdere speurders en experts. Hun onderzoek beweert onder meer dat Van Langenhove van alle leden de meeste beledigende berichten postte, dat hij racistische memes bestelde, en dat hij – nadat was gebleken dat het VRT-programma Pano had kunnen meelezen in de besloten groepen van Schild & Vrienden – berichten probeerde te laten wissen, met de boodschap ‘Ik kan daarvoor vervolgd worden, hé’.

Deze bewijsgaring wordt niet nietig als de onderzoeksrechter door haar – niet al te verstandig – Twitter-gedrag gewraakt zou worden. Het dossier an sich zal niet fundamenteel veranderen. Dit is dan ook niet meer dan een doorzichtige poging om de rechtsgang te vertragen. Dat mag. Van Langenhove heeft juridisch gezien het recht daartoe. Maar stop dan met keer op keer te verklaren dat je de zaak vooruit wil zien gaan en naar een rechtszaak uitkijkt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234