Woensdag 08/12/2021
Democratisch presidentskandidaat Joe Biden.

Opinie

De dreiging van een tweede burgeroorlog in de VS is reëel

Democratisch presidentskandidaat Joe Biden.Beeld EPA

Thomas L. Friedman is columnist bij The New York Times

Ik kan niet geloven dat ik dit moet schrijven: voor het eerst in onze geschiedenis dreigt het gevaar dat de Verenigde Staten geen vrije en eerlijke verkiezing zullen kunnen houden en dat er geen legitieme en vreedzame machtsoverdracht zal plaatsvinden als Joe Biden president Trump zou verslaan.

Want als de ene helft van het land denkt dat niet al zijn stemmen zullen worden geteld omdat de regering de post gesaboteerd heeft, en als de president de andere helft ervan kan overtuigen dat briefstemmen voor Biden bedrog zijn, dan is het gedaan met onze democratie. Het is niet eens ondenkbaar dat er een tweede burgeroorlog van zou komen. De dreiging is reëel.

Ik zal niet per brief stemmen. Corona of geen corona, op 3 november zal ik naar het stembureau gaan, om er zeker van te zijn dat mijn stem niet verloren gaat. En dat zal een stem op Joe Biden en Kamala Harris zijn. Ik zal niet op Biden stemmen omdat ik zo vreselijk links ben, maar wel omdat ik vind dat het land een president nodig heeft die ons weer kan verenigen. Biden is daar de beste persoon voor – volgens mij is dat het geheim van zijn aantrekkingskracht voor veel Amerikanen.

Ik begrijp dat in deze pandemie veel mensen niet naar het stemlokaal kunnen of willen. Veel bejaarden zijn bang voor besmetting. En veel andere mensen vrezen terecht dat ze meer kans lopen om het virus te pakken te krijgen als ze lang in de rij moeten staan– en het zal lang wachten worden, want er zijn minder stembureaus dan normaal.

Er zal dus massaal per brief worden gestemd en een vloed van stemformulieren zal ons postsysteem overbelasten. Het is daar niet op voorzien, dat is niet de schuld van Trump. Maar we kunnen hem wel verwijten dat hij uitbazuint dat er met briefstemmen zal worden gefraudeerd– behalve in de staten die hem waarschijnlijk zullen steunen, zoals Florida – en dat hij opzettelijk de fondsen blokkeert die de post nodig heeft om de uitdaging aan te kunnen.

Vorige woensdag verklaarde Trump tijdens een persconferentie dat hij zal weigeren om een noodbudget van 25 miljard dollar voor de post goed te keuren en dat hij zijn veto zal stellen tegen een wet die 3,5 miljard zou uittrekken als verkiezingssteun voor de staten, twee maatregelen waarop de Democraten aandringen.

“Ze hebben dat geld nodig opdat de post zou werken, opdat ze al die miljoenen en miljoenen stembiljetten zou kunnen behandelen”, zei Trump een dag later op Fox. “Maar als ze dat geld niet krijgen, dan kan er niet massaal per brief worden gestemd, want dan kunnen ze dat niet aan.”

Ik heb dictators van bananenrepublieken gekend die subtieler te werk gingen om verkiezingen te saboteren.

Betogen

Wat kunnen burgers doen? Bestook uw congreslid en uw senator met e-mails en protesten, bewaak de postbus in uw wijk zodat ze niet wordt weggehaald en, het belangrijkste, ga mee betogen in de straten rond het huis van Louis DeJoy, de directeur-generaal van de post, om hem duidelijk te maken dat we niet zullen toestaan dat hij ons verhindert om te stemmen en dat we zijn gedrag nooit of te nimmer zullen vergeten of vergeven.

DeJoy lijkt dat al een beetje te begrijpen. Terwijl de president twijfel blijft zaaien, heeft DeJoy dinsdag verklaard dat er geen bijkomende bezuinigingen komen. Maar we kunnen er niet op rekenen dat het spel eerlijk zal worden gespeeld – de al genomen maatregelen worden bijvoorbeeld niet teruggedraaid.

Daarom moeten we helpen om overal meer personeel voor de stembureaus te ronselen, zowel Republikeinen als Democraten. We hebben heel veel mensen nodig, zodat iedereen zich vertegenwoordigd voelt, de stembureaus kunnen openen en alle kiezers die komen opdagen kunnen ontvangen.

Thomas L. Friedman. Beeld kos
Thomas L. Friedman.Beeld kos

Wie jong en gezond genoeg is, of hersteld is van Covid-19, kan zich als vrijwilliger in een stembureau melden. Iedereen moet er hoe dan ook voor zorgen zich als kiezer te laten registreren, en wie per brief wil stemmen, moet op tijd een formulier aanvragen.

Dit wordt de D-Day van onze generatie. De Amerikaanse soldaten die op 6 juni 1944 de stranden van Normandië landden, onder het vuur van de Duitse artillerie, stemden met hun leven opdat wij – per brief of in persoon – met onze biljetten zouden kunnen stemmen. Zelfs in een pandemie.

Nu is het onze beurt en moeten wij onze verantwoordelijkheid opnemen. Uw keuze kan mij niets schelen. Maar laat deze verkiezing niet stelen door mensen die bewust willen verhinderen dat iedereen zijn stem uitbrengt of alle stemmen worden geteld. Laat het niet gebeuren. Een ergere belediging voor die jongens op de Normandische stranden zou niet denkbaar zijn.

© 2020 The New York Times Company

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234