Donderdag 17/10/2019

Van der Stighelen

De details dragen bij tot het enorme succes van 'De Slimste Mens'

Beeld Karoly Effenberger

U hebt het misschien gezien, ik heb mogen meedoen in een tv-quiz. "Mogen meedoen", ik noem het bewust zo. Het was een eer en een plezier. Genoten heb ik. Maar het is niet daarmee dat ik u lastig wil vallen.

Het verbaast me niet dat 'De slimste mens ter wereld' zo goed scoort. En dan verwijs ik niet naar de geniale spelformule, de opbouw en het idee van het geheel op te luisteren met het komisch talent dat het land op dit ogenblik rijk is. Nee, dan heb ik het over de mensen die het maken. Van de persoon die je parkeerplaats wijst, de dames die zorgen dat je eten en drinken hebt, tot de technici, de redacteurs en al wie er voor, tijdens en na zo'n opname rondloopt. Eén grote ploeg. Toffe, genereuze, vriendelijke, behulpzame en bekommerde jongelui. Klinkt cliché? Ik heb genoeg ervaring in de sector om u hier in deze mediarubriek in eer en geweten te zeggen dat het dát is wat het verschil maakt.

#DSMTW - we moeten mee met de tijd nu zelfs @DeMorgen in app verkrijgbaar is - is het werk van een ploeg, een bende, een vriendenclub. Een groep hardwerkende en getalenteerde jonge mensen zonder sterren of strepen. Hoewel de spanning soms te snijden is, wordt er niet geroepen. Er klinken geen bevelen. Er wordt niet gesnauwd. Iedereen is bekommerd om zijn eigen taak en om het welslagen van de uitzending. Bedrijven geven fortuinen uit aan seminaries om hun werknemers op deze manier te laten samenwerken.

Het gevolg is dat gasten, zoals ikzelf dus, zich op hun gemak voelen. Al van bij het eerste contact. Het is Erik Van Looy zelf die je belt en vraagt of je mee wil doen. Samen met de redacteurs maakt hij avonden vrij om op de zolderkamer van een café het spel met je uit te proberen. Uiteraard is dat om te zien of je in de selectie past. Maar dat voel je op geen enkel ogenblik. Van Looy werkt heel nauwgezet aan zijn cast. Net zoals Wies Andersen dat vroeger deed. Banden smeden vooraf. Zien of het klikt voor je in het panel van zijn show werd opgenomen. Anders was het bijvoorbeeld in 'Tien voor taal'. Dat spel werd toen nog gepresenteerd door de te vroeg overleden zanger Robert Long. Long kwam pas te voorschijn als de camera's begonnen te draaien. Op het eind kwam hij je hand schudden en kreeg je een Gouden Pen. Die moest je dan na de uitzending direct teruggeven. De presentator was toen een ster. Een groot verschil dus met 'De slimste'. Ik geef iedereen die aan het hoofd staat van een organisatie of een bedrijf de goede raad van 'ja' te zeggen als u wordt uitgenodigd deel te nemen. Al was het maar om te leren.

Het is mijn overtuiging dat al die details bijdragen tot het enorme succes van de show. Dezelfde reden waarom het kleine IJsland erin slaagt het nummer drie van het WK te verslaan met 2-0. Het groepswerk. Werken met elkaar en voor elkaar. Oog hebben voor elkaar. Helpen waar je kan. En vooral, het geestig maken voor iedereen.

Zelfs voor een deelnemer op jaren. Zoals ik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234