Woensdag 08/02/2023

OpinieThomas L. Friedman

De Democraat die Trump naar de kroon kan steken

Michael Bloomberg op campagne in Philadelphia. Beeld AP
Michael Bloomberg op campagne in Philadelphia.Beeld AP

Thomas L. Friedman is columnist bij The New York Times.

Thomas L. Friedman

Beste Amerikaanse landgenoten, we worden geconfronteerd met een nationale noodtoestand. Nooit eerder hadden we een president die zo weinig persoonlijke integriteit bezat, die zo goed kon liegen, die zijn macht zo straffeloos kon misbruiken, en die zo blind gesteund wordt door een amorele partij, een gewetenloze minister van Justitie en een royaal financierende mediamoloch. Het is een pure machtsmachine die je alles wat de president zegt of doet door de strot zal rammen.

Dit zijn geen gewone tijden, dit is geen gewone Republikeinse Partij, geen gewone president, en er zal een héél straffe Democratische machine nodig zijn om te overwinnen.

Dus wie is de geschikte Democratische kandidaat? Om te beginnen zal ik je vertellen wie dat niet is: Bernie Sanders. Op welke planeet in het melkwegstelsel zal een toegewijde ‘socialist’ – die de gezondheidszorg van 150 miljoen Amerikanen wil vervangen door een gigantisch, niet getest Medicare for All-programma – de Trump-machine verslaan? Die machine zal Sanders als een Che Guevara casten – en het zal niet eens veel moeite kosten.

De juiste formule

Wie dan wel, met welke strategie? De juiste formule kennen we al, omdat die al gebleken is: spreek onafhankelijke kiezers, gematigde Republikeinen en vrouwen uit de voorsteden aan. Dat zijn kiesgemeenschappen die in 2016 niet tuk waren op Hillary Clinton en bereid waren Trump een kans te geven – om hem in 2018 vervolgens de rug toe te keren, waardoor het Huis in Democratische handen kwam en twee Democratische gouverneurs in rode staten verkozen werden.

Als de Democraten een kandidaat kiezen die de Democratische basis kan behouden en ook onafhankelijke, gematigde Republikeinen en vrouwen in de voorsteden aanspreekt, dan moet het lukken Trump te verslaan.

Hoe doe je dat? Door de nadruk te leggen op de eenheid van het land, door persoonlijke integriteit aan de dag te leggen en bereid te zijn tot partijoverschrijdende samenwerking op de momenten dat de andere zijde dat ook wil. Heel wat Amerikanen zijn doodsbenauwd dat Trump het land in tweeën rijt.

Larry Diamond, hoofdredacteur van het Journal of Democracy, wees me erop dat verscheidene onderzoeken die hij publiceerde aangaven dat de beste manier om illiberaal populisme te bestrijden er niet in bestaat beter te polariseren dan de keizer-polariseerder. Wat je nodig hebt, zijn inclusieve electorale strategieën die pragmatisch inspelen op de economische en maatschappelijke zorgen van de kiezers, ook van zij die eerder op de populist hebben gestemd.

Dat was de strategie waarmee bij de lokale verkiezingen in Turkije de seculaire oppositie de partij van president Erdogan versloeg in Istanbul en andere steden. Door een gelijksoortige gedepolariseerde aanpak haalde de centrumlinkse partij Nieuwe Democratie het in Griekenland bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar van de regerende links-populistische partij Syriza.

Trump hard aanpakken

Je doet het door elk uur van elke dag – met bewijzen – te herhalen dat Trump erop uit is Obamacare te vernietigen, en dat alleen de Democraten het zullen behouden en verbeteren.

Je doet het door uit te leggen hoe je de taart gaat herverdelen, maar ook door uit te leggen hoe je de taart groter gaat maken, hoe je meer belastingbetalers creëert en hoe je meer vernieuwers inspireert. We zijn een kapitalistisch land. Amerikanen bewonderen succesvolle ondernemers. Laat ons banenscheppers en risiconemers prijzen – zolang zij en hun bedrijven hun belastingen betalen.

Je doet het door hulde te brengen aan de groeiende economie, die Barack Obama opnieuw op gang bracht en waaraan Trump een vervolgde breide, terwijl je tegelijk uitlegt dat er nog werk aan de winkel is. Te veel belastingverminderingen onder Trump zijn naar de bedrijven en de rijkste mensen gegaan, terwijl zo goed als niet geïnvesteerd is in de infrastructuur – wegen, scholen, havens, bandbreedte, wetenschappelijk onderzoek – of betaalbare woningen.

Je doet het door Trump hard aan te pakken over zijn milieubeleid, waarbij je niet alleen focust op de ‘klimaatverandering’, die voor de meeste mensen een te abstract concept is. Trump is niet bekwaam om nog eens vier jaar te regeren, omdat hij zo veel beschermingsmechanismen voor proper water en propere lucht heeft weggenomen van Amerikaanse kinderen.

En je doet het door steun te geven aan een evenwichtig beleid voor immigratiehervormingen – een hoge muur met een grote poort.

Twitter-strijdperk

Ik was blij dat kandidaten met dat soort boodschappen kwamen, zoals Amy Klobuchar en Pete Buttigieg. Het toont aan dat veel Democraten het in die richting zoeken.

Toch is er één kandidaat aan Democratische zijde die niet alleen bewezen heeft dat hij al die zaken genegen is, maar die ook de middelen heeft om een machine te bouwen die de Trump-machine naar de kroon kan steken.

Die kandidaat heeft ook de doortastendheid om de strijd met Trump aan te gaan, want terwijl Trump deed alsof hij CEO was in de realityreeks The Apprentice, was deze kandidaat als echte CEO aan het bouwen aan een van de wereldwijd meest bewonderde bedrijven.

En deze kandidaat weet hoe je dingen gedaan krijgt. Zijn team gebruikt al jaren sociale netwerken om progressieve thema’s aan te kaarten bij een centristisch en conservatief publiek. Hij zal het strijdperk van internet/Facebook/Twitter niet overlaten aan Trump en zijn team.

Deze kandidaat, die het almaar beter doet in de peilingen, is Michael Bloomberg, en hij jaagt Trump de stuipen op het lijf.

Thomas L. Friedman.  Beeld kos
Thomas L. Friedman.Beeld kos

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234