Woensdag 01/02/2023

OpinieSandrine Ekofo

De Congolese overheid keert de inwoners van Goma de rug toe

Burgers ontvluchten Goma en landen in Sake (foto), Minova of Bukavu. Beeld AFP
Burgers ontvluchten Goma en landen in Sake (foto), Minova of Bukavu.Beeld AFP

Sandrine Ekofo is beleidsmedewerker Congo, Centraal-Afrika bij Broederlijk Delen

Sandrine Ekofo

De voorbije dagen kwam Goma, een stad in het oosten van Congo, weer in het nieuws. Bovenop alle uitdagingen waarmee de bevolking te kampen heeft, komt er nu nog een vulkaanuitbarsting bij. De situatie is penibel, want naast Moeder natuur keert ook de Congolese overheid de inwoners van Goma de rug toe.

Zaterdag 22 mei barstte de Nyiragongo-vulkaan uit. In het tumult verloren ruim dertig mensen het leven. Goma is in gevaar. Tien wijken van de stad moesten worden geëvacueerd. Op bevel van de provinciegouverneur verlieten de inwoners Goma.

Volgens Africa Reconciled, partnerorganisatie van Broederlijk Delen, is de situatie zorgwekkend. Door de vulkaanuitbarsting is de luchthaven gesloten. Sommigen inwoners zochten hun toevlucht in buurland Rwanda terwijl anderen vluchtten naar Sake (20 km), Minova (40 km) of zelfs Bukavu (250 km). In de chaos raakten familieleden en kinderen vermist.

President Felix Tshisekedi en zijn regering grijpen amper in. Waarom bekommert Kinshasa zich niet over het lot van zijn inwoners in het oosten van het land? Slecht bestuur is een deel van het antwoord. Opeenvolgende regimes worden geplaagd door corruptie en gebrek aan patriottisme.

Terwijl president Kagame in buurland Rwanda vrij snel na de vulkaanuitbarsting de internationale gemeenschap om humanitaire steun vroeg, liet Tshisekedi pas vorige zaterdag weten dat de situatie “ernstig” maar “onder controle” was.

Alles wijst echter op het tegendeel. De Congolese overheid bleek tot nu toe niet in staat om de getroffen bevolking via degelijk transport naar een veilige locatie over te brengen. De overheid voorzag ook geen plaatsen om de vluchtende mensen op te vangen. Er is een totaal gebrek aan water, voedsel en medicijnen op de plaatsen waar de vluchtelingen toestromen.

Terwijl de Congolese overheid toekijkt, zijn lokale Congolese organisaties wél in actie geschoten. Ze ondersteunen de inwoners van Goma door de eerste noodzakelijke hulp te bieden: drinkwater, eten en sanitaire kits.

De situatie is alarmerend. Er is dringend nood aan internationale solidariteit met de Congolese bevolking. Het is goed dat zowel de Europese Unie als België humanitaire middelen vrij hebben gemaakt voor Goma via bijdragen aan humanitaire fondsen. De steun die de EU en België aan Congo leveren via Europese ngo’s, VN-agentschappen, internationale organisaties en Belgische ngo’s is noodzakelijk, maar het is even belangrijk om nu de ‘Congolese’ organisaties te ondersteunen. Dankzij hun sterke lokale verankering in de Kivu-streek schieten deze organisaties de bevolking te hulp wanneer de Congolese staat het laat afweten.

Broederlijk Delen roept ook de Congolese regering op om haar verantwoordelijkheid te nemen en de Congolese bevolking, die al veel te veel geleden heeft, veiligheid te garanderen en welzijn te verzekeren.

De organisatie Africa Reconciled biedt eerste hulp: drinkwater, eten en sanitaire kits. Beeld Africa Reconciled.
De organisatie Africa Reconciled biedt eerste hulp: drinkwater, eten en sanitaire kits.Beeld Africa Reconciled.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234