Zondag 04/12/2022

discriminatie in schaken

De burgerlijke ongehoorzaamheid die Iraanse vrouwen tonen, bewijst dat de verplichte hijab niet eigen is aan de Iraanse cultuur

De Amerikaanse kampioene Nazi Paikidze weigert een hijab te dragen en deel te nemen aan het WK in Iran. Beeld BELGAIMAGE
De Amerikaanse kampioene Nazi Paikidze weigert een hijab te dragen en deel te nemen aan het WK in Iran.Beeld BELGAIMAGE

De Belgisch-Iraanse Darya Safai (41) is oprichtster van de actiegroep Let Iranian women enter their stadiums en auteur van Lopen tegen de wind.

Darya Safai

Verschillende topschaaksters hebben laten weten dat ze niet zullen deelnemen aan het wereldkampioenschap in de Islamitische Republiek van Iran, omdat ze daar verplicht zouden worden om een hijab te dragen. "Dan maar geen wereldtitel", gooide de Amerikaanse schaakkampioene Nazi Paikidze de knuppel in het hoenderhok.

De controverse begon eind september, nadat Iran het WK schaken voor vrouwen kreeg toegewezen. "Ik vind het onaanvaardbaar dat dit kampioenschap wordt gehouden op een plek waar vrouwen geen basisrechten genieten en als tweederangsburgers worden behandeld", verklaarde Paikidze op Instagram. Haar oproep tot boycot lokt gemengde commentaren uit. De internationale schaakfederatie (FIDE) reageerde met de inmiddels gebruikelijke dooddoener dat de speelsters de culturele verschillen in andere landen moeten respecteren.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

En de vrouwenrechten dan? Moeten die niet worden gerespecteerd? Dat de FIDE het WK heeft toegewezen aan Iran zonder de discriminatie van vrouwen nog maar ter sprake te brengen, sterkt de islamisten alleen maar in hun overtuiging.

Perzië mag de bakermat van het schaken heten (het woord schaak is afkomstig van het Perzische shāh, koning), we kunnen de denksport niet tegen elke prijs naar huis laten keren. Want wanneer in februari het WK zal plaatsvinden, met tientallen internationale speelsters die gedwongen een hoofddoek dragen, zullen in de straten van de hoofdstad zoals steeds duizenden vrouwen worden gearresteerd en ondervraagd door de zedenpolitie, alleen maar omdat hun hijab de haren niet genoeg bedekt.

Om die reden worden er, volgens officiële cijfers van het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken, jaarlijks gemiddeld een miljoen dossiers geopend. In de eerste zes maanden van 2015 zijn er 40.000 auto's geconfisqueerd omdat de bestuurster of een passagier hun hoofddoek niet correct droegen. Veel vrouwen worden op de grond getrokken en geslagen, om daarna te worden afgevoerd. Er circuleren op internet gruwelijke beelden van deze dagelijkse wandaden in naam van een fundamentalistische religieuze dictatuur. Om die massale onderdrukking in stand te houden heeft de politie van Teheran afgelopen lente nog 7.000 extra undercoveragenten in dienst genomen.

De burgerlijke ongehoorzaamheid die Iraanse vrouwen tonen door de opgelegde kledingregels te negeren, bewijst dat ze niet willen leven op de manier die hen door het religieuze regime wordt opgelegd. En ook dat de verplichte hijab niet eigen is aan de Iraanse cultuur, zoals de ayatollahs én de FIDE ons proberen wijs te maken.

Het beschamende cultuurrelativisme van de FIDE en andere sportorganisaties zet zich door in internationale politiek en diplomatie. Als wij, westerse vrouwen, naar Iran gaan, worden we verplicht om het hoofd te bedekken 'uit respect voor de ayatollahs' (maar jammer genoeg niet voor de Iraanse vrouwen). Waarom moeten Iraanse hoogwaardigheidsbekleders die naar het Westen komen dan geen respect tonen voor onze cultuur? Het zijn toegevingen aan het islamisme die niet thuishoren in onze vrije westerse cultuur, en die we met alle middelen moeten verhinderen.

Daarom verbaast het mij ook dat westerse vrouwen, opinieleiders en organisaties zoveel ophef maken over een moslima die schijnbaar op aangeven van de politie haar boerkini uittrekt op het strand van Nice (en niet verkiest om het strand te verlaten), maar zich niet solidair tonen met Iraanse vrouwen die hun hoofddoek willen afgooien. Als voormalig slachtoffer van het onderdrukkende en vrouwenhatende regime in Teheran is dat voor mij de wereld op zijn kop.

Gelukkig zijn er in deze donkere dagen van oprukkend islamisme nog een paar schaaksters die wel schouder aan schouder staan met Iraanse vrouwen en weigeren om zichzelf te verloochenen. Nu de hoge dames en heren nog.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234