Dinsdag 06/12/2022
null Beeld rv
Beeld rv

NieuwjaarsbriefMarc Didden

De Brusselse wandelaar trotseert zijdelingse aanvallen van snelfietsers en wordt belaagd door Deliveroo-slaven

Columnist en regisseur Marc Didden kijkt in 2021 uit naar een stadswandeling zonder obstakels.

Marc Didden

‘Het is beter dan seks!’ beweerde iemand die ik ervan verdenk nog nooit seks te hebben gehad, behalve met zichzelf. Hij had het over het wonderlijke effect van wandelen en hoe dat inzicht tot hem gekomen was tijdens de coronadagen. Hoe heerlijk het was om van de woeste hoogten van Koekelberg stapsgewijs de diepste dalen van de Woluwe te bereiken. Hoe geweldig een voettocht van Anderlecht naar Etterbeek wel was, als je maar hard genoeg je benen insmeerde. En hoe goed, zodra je het hart van Etterbeek bereikt had, zo’n megagroot pak friet van bij Antoine dan wel kon smaken terwijl je dat rustig opat op een bank aan het Jourdanplein.

Zelf ben ik, vanwege een lichte beperking, niet meer zo’n stadskliever die alleen maar voor de lol van Noord naar Zuid zou lopen. Ik wandel nog wel, maar niet meer doelloos. Als ik voor een afspraak van het stadscentrum, waar ik woon, naar een andere plek in de stad moet, dan ontvouw ik in mijn hoofd een mentale map en stippel ik daarop een weg uit die het minst van mijn kwakkelende benen zal vergen. Bergaf helpt, en de mogelijkheid van een plan B, namelijk een nabije halte op het wijdverspreide net van de MIVB. Want zoals de Vlaamse minister van Mobiliteit duidelijk niet weet, werkt het openbaar vervoer in Brussel bijna optimaal. En waar er wat gaten in het web zitten, springen de collega’s van De Lijn en TEC graag bij.

Ik droom ook weleens van het bos en zie mijn jonge zelf dan weer tussen de hoge bomen van het Zoniënwoud lopen, waar ik nog steeds makkelijk mijn weg vind, dankzij mijn godgegeven gaaf geheugen en de herinnering aan de talrijke trektochten die ik er maakte in het gezelschap van mijn medescouts, die luisterden naar totems als Zorgzame Bizon, Schuchtere Mustang of Onbaatzuchtige Okapi.

Ik ben een stadsjongen, zeer zeker, maar ik kan makkelijk en schaamteloos ontroerd raken bij de aanblik van een rij bomen of een stel opspringende eekhoorns.

Diep in mijn ziel woont een softie.

Nog een andere dienstmededeling: ik ben een moedig mens. Want ik ben een wandelaar. Wandelaars zijn per definitie moedig. Daarom heb ik niets dan lof voor hen. Ze trotseren voortdurend en met de glimlach zijdelingse aanvallen van snelfietsers en worden vaak frontaal belaagd door lichtjes verdoofde Deliveroo-slaven.

En nog iets: in de stad heten wandelaars ook weleens gewoon voetgangers. Ik mag uit eigen ervaring zeggen dat net de onschuldige leden van die bevolkingsgroep de ware paria’s van de mobiliteit geworden zijn.

null Beeld Sven Franzen
Beeld Sven Franzen

Mocht ik nu Kermit de Kikker zijn, of een ander type groen janhagel, dan zou hier een scheldpartij beginnen aan het adres van de auto, een volgens mij overigens nuttig en vaak fraai voorwerp. Ik heb altijd van auto’s gehouden, ook al hebben wij er vroeger thuis nooit een gehad en ben ik nu dus – dat had u al begrepen – een fulltime voetganger. Ik koop deze krant of een brood of een rolmops dus door mezelf met behulp van twee stramme benen en loden voeten te bewegen naar doeningen waar men kranten, broden of rolmopsen verkoopt. Soms neem ik ook weleens een taxi. For the hell of it. En wanneer mijn vriend Ever Meulen me vraagt of ik eens in zijn herfstgroene oldsmobile wil meerijden, dan zeg ik volmondig ja en voel ik me meteen weer helemaal hoempapa. Als we die dag bij stem zijn, wagen wij ons weleens aan een versie van Ry Cooders ‘Crazy ’Bout An Automobile’. Maar vaak gebeurt dat niet, want in tegenstelling tot Ever ben ikzelf nooit bij stem.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234