Zondag 20/10/2019
Sammy Mahdi Beeld Bob Van Mol

Opinie

De boemeltrein van onze weermannen en -vrouwen heeft in de toekomst nog heel wat te bieden

Sammy Mahdi is politicoloog en nationaal voorzitter van Jong CD&V. Zijn wisselcolumn met Derk Jan Eppink verschijnt wekelijks.

Drie nutteloze minuten. Zo zijn er wel een aantal op een doodgewone dag. In de winkel waar de klant voor je zijn binnen- en achterzakken betast op zoek naar cash, terwijl jouw betaalapp de zaal reeds scant op zoek naar de QR-code. In het postkantoor, wachtend op de klant voor je die brieven wilt versturen in een snelheid die via fotofinish nog maar net de postduif verslaat. Of aan de geldautomaat, waar rekeningen betaald worden zoals dat gebeurde in het tijdperk van paard en koets.

In een column in deze krant voegde Stef Selfslagh er daar nog eentje aan toe: het weerbericht op televisie. Volgens Selfslagh drie nutteloze minuten die we best omzetten in betekenisvolle minuten. Toch wil ik het hoerageroep van op het eerste klasse wagon op sociale media voor dit voorstel temperen. Ja, de digitale trein moet geluidsmuren doorbreken, de snelheid van het licht uitdagen en ons leven zo efficiënt en zinvol mogelijk invullen. Maar laat het niet ten koste gaan van zij die grootgebracht zijn op de boemeltrein en voor wie de 4G-krachten van de digitale trein een aanslag betekenen op hun leven.

Voor een gigantisch aandeel van de bevolking zijn die drie minuten van Frank, Jill, David en Sabine bijzonder waardevol en niet te vervangen door een app’je. Het maakt deel uit van een routine die bijzonder comfortabel aanvoelt. Net zoals die aflevering van Temptation Island op een donderdag voor een student net voor het uitgaan. Dat app’s mensen zullen vervangen, wil ik wel nog eens zien. Natuurlijk heb ik geen nood meer aan Frank Deboosere om me te vertellen of het morgen zal regenen. Daarvoor heb ik twee app’s op mijn smartphone staan. Maar in principe heb ik ook geen nood aan Martine Tanghe om me te vertellen wat er vandaag allemaal gebeurt in de wereld, daar heb ik acht app’s op mijn smartphone voor staan.

De boemeltrein van onze weermannen en -vrouwen heeft in de toekomst trouwens ook nog heel wat te bieden. Bij de minste sneeuwvlok hoor je menig man en vrouw op straat wel mompelen dat het al bij al nog meevalt met de klimaatopwarming. Net zoals we heel snel veranderen in getuigen van Jehova die het einde van de wereld voorspellen wanneer de zon ons goedgezind is. Toegegeven, ik snap nog steeds niet waar die bewegende lijnen op de weerkaart voor staan. En al helemaal niet waarom daar soms bolletjes en driehoekjes op staan. Maar net daar ligt de toekomst van het weerbericht. Naast de dagelijkse impact van hoge- en lagedrukgebieden, moet het temperaturen nog meer helpen verklaren. Ons informeren over de impact van El Nino op het klimaat. En in het weerbericht vanaf vandaag misschien ook net iets meer de nadruk leggen op de aanwezigheid en het gevaar van fijnstofwolken en wat minder van de regenwolken.

En terwijl we ondertussen exponentieel blijven versnellen en elke microseconde volledig willen benutten, hoop ik dat we de komende decennia af en toe toch nog eens rekening houden met de vele mensen voor wie het leven wat meer een boemeltrein zou mogen zijn. Mensen voor wie Frank, Gilles, David en Sabine de enige aanwezigen in de salonkamer zijn. Mochten ze kunnen, ze gaven onze weermannen nog een aantal extra nutteloze minuten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234