Zondag 23/02/2020
Mark Coenen voor online.Beeld rv

ColumnMark Coenen

De beschaving begint in het bord: iets wat je kan strelen en op je schoot nemen eet je niet op

Mark Coenen is columnist.

Een konijn is een voor velen logische etappe in de afvallingskoers naar het perfecte huisdier. Buiten slangen en spinnen hebben we ze in huisje Weltevree allemaal wel gehad, met wisselend succes. Fluffie: zo heette dat van ons. Zo origineel zijn we wel. Hij verloor uiteindelijk het pleit omdat de kinderen liever zelf in zijn hok gingen zitten om te spelen. Maar dat we hem zouden opeten: ho maar.

De recente campagne van de VLAM bedoeld om de consumptie van konijnenvlees op te krikken is dan ook een slag in het water. En maar goed ook. Blijkt dat er nu al slechts 220 gram konijn per Belg per jaar wordt gegeten: houden zo!

Dat konijn voornamelijk verteerd wordt door vijftigplussers is een zoveelste schandvlek op de veelgeplaagde boomer-generatie, maar die gaat toch stilaan richting graftombe dus daar zijn we bijna van af. Uit een enquête van Radio 2 deze week bleek trouwens dat de helft van de luisteraars het eten van Fluffie en co. al op voorhand een bijzonder slecht idee vonden. Ik ga ervan uit dat na de campagne dat aantal nog verder gezakt zal zijn.

Veel dichter bij een huisdier kan je in Vlaanderen niet komen, als diersoort, en dan werkt de cognitieve dissonantie, die rare reddingsboei van de vleeseter, niet meer optimaal. Kunnen we nog staalhard een lamskoteletje eten terwijl de hond likkebaardend op onze schoot zit, bij een konijn is de afstand te kort en het gevoel te sterk. Iets wat je kan strelen en op je schoot nemen eet je niet op.

De campagne kreeg meteen de wind van voren. Dat was in niet geringe mate te danken aan de organisaties die voor de rechten aller Fluffies overal ter wereld opkomen en dat alweer handig hebben gedaan. Dat doen ze steeds meer: dierenactivisten maken bijzonder schrander gebruik van de digitale snelweg om hun boodschap te pushen. Wie op http://www.weekvanhetkonijn.be/ denkt de beste recepten te vinden voor het klaarmaken van zijn huisdier komt terecht op een site die het tegendeel wil bereiken en meer info geeft over onder meer de abominabele omstandigheden waarin die dieren worden gekweekt.

Vele konijnen zitten, draai of keer het zoals je wil, nog altijd in een lawaaierige, stinkende pesthokken van amper een twee A4’tjes groot. Allemaal stresskonijnen, na verloop van korte tijd. Dat moet anders. Tijd om de konijnenvreters zelf stress te bezorgen.

Als we nu al eens beginnen hen zelf die dieren te laten doden in plaats van toe te laten ze anoniem en gestroopt aan te kopen bij de poelier? Eigen vilbeluik eerst! Met lange tanden, voor mijn part.

Hierbij het recept. “Neem uw konijn op de schoot en knijp liefdevol de keel tot moes. Als het beest stopt met spartelen nadat het u uit doodsangst heeft onder gescheten: laten leegbloeden. Villen. Opdienen met een teentje look. Pruimen kunnen ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234