Donderdag 08/12/2022
null Beeld DM
Beeld DM

ColumnAlain Gerlache

De benoeming van Hadja Lahbib kan kiezers het gevoel geven dat hun stem minder zwaar weegt dan die van almachtige partijvoorzitters

Alain Gerlache overschouwt de politieke actualiteit. Zijn column verschijnt op maandag.

Alain Gerlache

Los van de persoonlijke en professionele kwaliteiten (en als ex-collega weet ik dat die talrijk zijn) van Hadja Lahbib, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, spreekt haar benoeming boekdelen wat betreft de evolutie van de Belgische politiek.

Het eerste wat opvalt, is dat de benoeming van de gewezen RTBF-journaliste niet door het Paleis werd bekendgemaakt, zoals dat tot voor kort de traditie was, maar door de voorzitter van de MR. Je zou kunnen denken dat een belgicist als Georges-Louis Bouchez wat meer respect zou hebben opgebracht voor de koninklijke prerogatieven. Nee, dus.

‘GLB’ volgt in het spoor van Conner Rousseau, die op sneakers bij de vorst op bezoek gaat en die de terugkeer van Frank Vandenbroucke in de regering op Instagram bekendmaakte, met een selfie waarin hij vooraan stond, met de minister op de achtergrond, en de controversiële maar pakkende slogan: ‘He’s back bitches’.

Mediastunt

De communicatie van Bouchez was minder gedurfd maar niet minder efficiënt. De naam van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie die veel mediabelangstelling kreeg. Het was een complete verrassing, maar het tijdstip was strategisch gekozen: 10 uur ’s ochtends, voor een maximale impact op de media en het grote publiek.

Althans in het zuiden van het land, waar ze als gewezen presentatrice van het televisiejournaal een bekende Franstalige is. In het noorden kent bijna niemand haar, wat nog maar eens bewijst hoezeer de twee grote gemeenschappen van dit land in compleet verschillende culturele en mediawerelden leven.

Maar in beide gevallen, de comeback van Vandenbroucke en de benoeming van Lahbib, konden de twee jonge partijvoorzitters goed scoren. Niet alleen pronkten ze met een magistrale mediastunt, ze toonden ook hun politieke feeling en hun macht.

Het is niet de eerste keer dat een bekend Vlaams of Franstalig nieuwsanker in de politiek stapt. In de voorbije twintig jaar zijn niet minder dan drie presentatoren van de Franstalige televisiezender RTL-TVI toegetreden tot de rangen van de MR. Bekende figuren van de RTBF zijn op de lijsten van de MR, de Cdh en Ecolo opgedoken en werden ook verkozen.

Stemmen ronselen

Bij de PS wordt daar ironisch op gewezen wanneer de partij weer het verwijt krijgt dat zij de openbare zender volledig in haar greep heeft. De Franstalige socialisten vergeten dan gemakshalve dat minister van Landsverdediging Ludivine Dedonder haar loopbaan als sportjournaliste bij de RTBF begon. Zij heeft daarna echter een meer klassiek parcours binnen de partij gevolgd.

Vroeger vonden dergelijke transfers tijdens de verkiezingscampagnes plaats. Ze dienden vooral om stemmen te ronselen, ook al werd dat altijd ontkend. Na hun verkiezing, soms ten koste van minder bekende militanten, keerden de nieuwe parlementsleden vaak terug naar de anonimiteit - wat niet wegneemt dat sommigen onder hen goed werk leverden.

Met de benoeming van Hadja Lahbib is een nieuwe stap gezet. Zij wordt meteen minister, bovendien op een post die meestal voor heel ervaren politici voorbehouden is, en ze zal waarschijnlijk pas daarna op een verkiezingslijst staan.

Los van haar eigen kwaliteiten is de aanstelling van een mijnwerkersdochter van Algerijnse afkomst ook een signaal aan een belangrijk deel van de kiezers in Brussel, waar de liberalen minder sterk staan dan hun linkse Franstalige concurrenten.

Fanbase voor influencers

Maar deze evoluties hebben ook gevolgen voor de werking van het politieke systeem. De negatieve impact van de permanente verkiezingscampagne op de werking van de federale regering werd hier al vaak in de verf gezet. De benoeming van onverkozen ministers - er zijn er nu zes uit vijf verschillende partijen in de federale regering - draagt bij aan de verdere ontwaarding van het parlement.

Het kan jong talent binnen de partijen ontmoedigen, wat niet gezond is op het moment dat misschien een soort politieke big quit te bespeuren valt. Vooral bij de kiezers kan het de indruk wekken dat hun stem minder zwaar weegt dan de keuze en de profileringsdrang van almachtige partijvoorzitters. Het is een gevaar voor de democratie dat niet onderschat mag worden.

We zijn eraan gewend geraakt, helaas. Het ondermijnt bovendien de werking van de politieke partijen, die meer en meer een fanbase voor influencers lijken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234