Zaterdag 08/08/2020

Standpunt

De beloofde extra kinderopvang komt er nauwelijks. Belofte maakt schuld, minister Vandeurzen

Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur. 

Wie in Vlaanderen in blijde verwachting is, kent het hedendaagse gezegde: ‘Beter eerst een crèche zoeken, en dan pas zwanger worden.’

Zoals dat gaat met gezegdes, is er altijd een grond van waarheid. Vele ouders kunnen getuigen dat de zoektocht naar geschikte kinderopvang behoorlijk stresserend kan zijn, en dat een goede afloop niet altijd verzekerd is.

De Vlaamse regering is zich daarvan bewust en probeert de opvangcapaciteit te verhogen. Dat gaat in het tempo van een peuter die fruitpap leert eten, maar goed: het gaat tenminste wat vooruit.

Belangrijk is de decretale hervorming van de sector die in 2014 werd doorgevoerd. Ook privé-initiatieven zouden ondersteund worden om kinderen op te vangen a rato van het inkomen van de ouders, zoals officiële crèches.

Dat was goed gezien vanwege de overheid. Het is een sociale maatregel, die kinderopvang ook bereikbaarder maakt voor ouders met een lager inkomen. Het verhoogt de kwaliteit van het aanbod, omdat ook de privéopvang de strenge overheidsnormen moet naleven. En het is goed dat de markt beter ingezet wordt om het plaatsgebrek mee weg te werken.

Halve stap

Helaas. Drie jaar later blijkt dat de beloofde extra steun voor de private opvang er maar niet komt, of alleszins in een tempo dat nog veel lager ligt dan dat van die peuter met zijn fruitpap. Tegen 2020 zou een gelijk speelveld voor overheids- en privéopvang bereikt worden, zo luidde de belofte. Vandaag blijkt dat er van de afgesproken zeven tussenstappen nog maar een halve is gezet.

Kleine ondernemers die zwaar geïnvesteerd hebben om aan de normen te voldoen, krijgen amper een compensatie. Ook kunnen ze hun personeel geen marktconforme lonen bieden. Het gaat hier om de mensen die kinderen in hun allereerste levensjaren begeleiden. Toch raakt hun opleiding en verloning maar niet aangepast aan die zware verantwoordelijkheid.

Riskant

De oorzaak is nogal eenvoudig. De bevoegde minister heeft de centen niet om zijn woord te houden. Minister Vandeurzen zet, niet eens onterecht, in op meer plaatsen, waardoor er geen geld meer is voor de compensatie van de kwaliteitsverhoging.

Toch is dit een riskante strategie. Belofte maakt schuld. Als privéspelers het noodgedwongen voor bekeken houden, dan komt ook de kwantiteit onder druk. Dan wordt het capaciteitsprobleem alleen maar urgenter.

Als er gelijke normen en gelijke kansen zijn, is er geen reden waarom privékinderopvang de mindere zou zijn van de officiële. In de traditioneel zeer verzuilde welzijnssector wordt privaat initiatief niettemin vaak wantrouwig bekeken. We mogen hopen dat die oude ideologische angsten niet meespelen bij de budgettaire keuzes die het welzijn van vele gezinnen aangaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234