Woensdag 21/04/2021
Marnix Peeters. Beeld DM
Marnix Peeters.Beeld DM

ColumnMarnix Peeters

De auto verschaft ons geen vrijheid, hij pakt ze ons af, vindt mijn vrouw

Op zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, zijn vogels en zijn vrouw.

Lezers van mijn romans kennen Fanta als het Afrikaanse meisje dat een voorname rol speelt in de ontregelde dromen van Oscar Van Beuseghem (Natte dozen, Kijk niet zo, konijntje), maar het snotneusje bestaat ook echt. Ze is het Malinese Plan-kind van mijn vrouw. Elk jaar ontvangen wij een ­update met een foto erbij.

Ze begon ooit als beschroomd lachend kind met pareltjes in het haar. Nu is ze zestien en kijkt ze wantrouwig en kwaad in de lens. Misschien wil ze helemaal geen lieve meter in het rijke Westen, hoe zijn die pubers. Ze draagt een T-shirt waarop tussen de plooien iets te lezen valt over égalité pour les filles. In het begeleidende briefje staat dat ze geen ernstige gezondheidsproblemen heeft, dat het met de familie goed gaat en dat ze niet naar school gaat omdat dat door haar ouders niet belangrijk wordt bevonden.

Straks wordt ze moeder en word ik Plan-grootouder, zei mijn vrouw. Mogelijk stuurt ze háár kind wel naar school. Tegen die tijd is er allicht meer égalité pour les filles en is de wereld een betere plek geworden. Kijken we terug op die malle coronajaren met een gemengde glimlach, die aan de ene kant spijt uitdrukt over het feit dat het zo ver moest komen, en aan de andere kant getuigt van tevredenheid over het zuiverend effect dat ze op de geesten der aarde hebben gehad.

Dat zou mooi zijn, zei ik.

Column Marnix 3/4 Beeld Marnix Peeters
Column Marnix 3/4Beeld Marnix Peeters

Wij lijden aan een zeer bekrompen soort van nostalgie, zei mijn vrouw. We willen terug naar vorig jaar, terug naar Werchter, terwijl wij zouden kunnen terugverlangen naar andere, veel meer essentiële dingen. Wanneer kunnen we weer langs de Elshoutbaan fietsen? Wanneer kunnen we onze hond weer gewoon op straat laten lopen?

Volgens mijn vrouw is de auto de duivel van deze tijd. Wij hebben ons hele leven, al ons geluk, verpatst voor een draak op vier wielen.

Wij zijn allemaal Pitje Vogels, zei ik.

Die ken ik niet, zei mijn vrouw.

Zij is opgegroeid aan de drukke Elshoutbaan in Schoten, waar zij niet dierf te fietsen en waar zij door haar bezorgde ouders met de auto werd heen- en weergebracht.

De auto verschaft ons geen vrijheid, hij pakt ze ons af, vindt ze. Wat wij ook doen, waar wij ook zijn, wij moeten steeds beducht zijn voor de razende auto. Wij verminken onze huizen met garages en onze stadskernen met parkings, wij kluisteren ons aan jobs die ons niet vervullen om er met de auto naartoe te kunnen rijden. Wij zijn knettergek. Fanta weet niet hoe bevoorrecht ze is in haar stoffige straat in Kati, waar ze vrij kan hoepelen en dansen zonder dat haar moeder de hele tijd moet vrezen voor een dode­hoek­ongeval.

Ze loopt wel weer andere risico’s, zei ik. Arm zijn is ook onvrij zijn. Ouders hebben die naar school gaan onbelangrijk vinden ook. Al valt ook daarover weer te discussiëren. Wij geloven zo in de door onszelf bedachte dogma’s dat we geen ruimte laten voor alternatieven. Diploma’s, carrière, kinderen, pensioen: wij kijken altijd maar door hetzelfde sleutelgat. Wij hebben geen plaats meer voor Suskewiet en ­Schrobberbeek en Pitje Vogel.

Die ken ik niet, zei mijn vrouw.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234