Zaterdag 01/10/2022
Maarten Rabaey voor online. Beeld rv
Maarten Rabaey voor online.Beeld rv

StandpuntMaarten Rabaey

De Amerikaanse kiezer beslist uiteindelijk of Donald Trump al dan niet afgezet zal worden

Maarten Rabaey is journalist.

Maarten Rabaey

Impeachment. Afzetting. Het zwaarst mogelijke geschut is bovengehaald. Amerikaans Huisvoorzitter Nancy Pelosi en haar Democraten spelen hoog spel door de eerste stappen te zetten die Donald Trump vroegtijdig uit het Witte Huis kunnen verdrijven. De komende weken moet blijken of ze voldoende juridische munitie hebben om hem ook écht te doen vallen, want alleen dan is er kans op een ‘proces’ in de Senaat. Dan nog moeten ze daar een politieke tweederdemeerderheid vinden om hem te laten vervangen door de vicepresident. Bijna een jaar voor de verkiezingen is daar bij de Republikeinse meerderheid geen animo voor, wel integendeel.

Maar Pelosi had geen andere keuze. Niet alleen de druk van haar progressieve achterban was te groot. Ze luisterde ook naar legitieme bezorgdheden vanuit de inlichtingendiensten, van wie één klokkenluider haar Huis op de hoogte bracht van Trumps veronderstelde machtsmisbruik. De president polste zijn Oekraïense collega of hij bereid was de VS-justitieminister te helpen een onderzoek te openen naar de Oekraïense zakenactiviteiten van de zoon van zijn Democratische uitdager Joe Biden, en diens mogelijke inmenging in de lokale rechtsgang. Deze – tot dusver ongefundeerde – beweringen staan nu ook zwart op wit in de transcriptie die het Witte Huis vrijgaf.

Juridische misdaad

Vanuit politiek oogpunt is Trumps druk op een buitenlands staatshoofd voor binnenlandse doeleinden alvast ongeoorloofd, achterbaks zelfs. Of dit ook volstaat als een juridische misdaad die een afzetting rechtvaardigt is dan weer onzeker. Zo wordt de zeer belastende bewering, eerder deze week, “dat Trump in ruil voor een onderzoek naar de Bidens Amerikaanse militaire steun inhield” in de transcriptie niet hardgemaakt.

Wel staat nu al vast dat we in de presidentiële campagne van 2020 een strijd met de blote vuist mogen verwachten. De Democraten zullen campagne voeren met de impeachment als stok. Maar ze mogen zich tegelijk verwachten aan een ontketende Trump, die de vage beschuldigingen aan het adres van de Bidens bewust een eigen leven zal laten leiden.

In het defensief

Pelosi ziet dat gevaar natuurlijk ook. Door de impeachment-trein op gang te trekken, dwingt ze de president in het defensief. Elke aanval op Biden, tot op vandaag nog de populairste Democratische uitdager, moet hij vanaf nu juridisch motiveren en niet eender wat op Twitter lanceren.

Of Trump voorzichtiger zal worden met zijn uithalen valt te bezien. Hij bleek al meerdere keren geen strategische denker maar een impulsieve bokser die uithaalt als hij de gelegenheid ziet, onder de gordel als het moet. Zijn aanhang smult er van.

De kans is dan ook groot dat uiteindelijk niet het Congres maar de kiezers pas zullen kunnen beslissen of deze VS-president wordt afgezet, of niet. Meer dan een juridische strijd is de presidentiële campagne in aanloop naar november volgend jaar nu al een cultuuroorlog, voor of tegen Donald Trump.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234