Woensdag 01/02/2023

MeningenLezersbrieven

De Amazons en de Alibaba’s van deze wereld kunnen rustig voortdoen

Een vrachtwagen van Amazon. Beeld AFP
Een vrachtwagen van Amazon.Beeld AFP
Lezers De Morgen

Mijn koelkast en ik

Ik moet u een verhaal vertellen over mijn koelkast. U moet weten, mijn koelkast en ik, we gaan al een hele tijd mee. Maar, zoals dat wel vaker het geval is, aan alle mooie liedjes komt ooit een eind en dat moment is nu aangebroken. Ik moet met spijt in het hart afscheid nemen van een van mijn trouwste bondgenoten in huis.

En dus moet ik op zoek naar een vervanger. Ik kan bij een Belgische handelaar in elektro terecht. Op zijn webshop is er keuze genoeg. Die wordt dan aan huis geleverd en die neemt mijn oude koelkast meteen weer mee. Dat komt omdat we uitgebreide producentenverantwoordelijkheid hebben in dit land. Als consument betaal je een kleine bijdrage aan Recupel, dat de inzameling en de verwerking van afgedankte elektro-apparaten organiseert, in ruil laadt de handelaar probleemloos de versleten koelkast in zijn vrachtwagen. Zo wordt mijn oude vriend ook nog gerecycleerd en komt hij waardig aan zijn einde.

Ik kan natuurlijk ook op een grote onlinemarktplaats gaan kijken. En dan betaal ik niets aan Recupel. Die neemt mijn oude koelkast ook niet mee terug. Die uitgebreide producentenverantwoordelijkheid geldt daar niet.

Dat vinden we niet correct. Vorige week stelden we in deze krant ons turboplan voor. Twaalf concrete voorstellen voor de relance van de Belgische handel. Een van die voorstellen is de digitale toets van elke nieuwe wet, zodat dezelfde regels gelden voor zowel fysieke handelaars als onlinespelers.

Nu wil het lukken dat de overheid net bezig is met een nieuwe Vlarema, dat is het Vlaams reglement voor duurzaam beheer van materialen. Ideaal om de grote internationale spelers aan dezelfde regels te onderwerpen zou u denken, maar helaas, de Raad van State heeft zopas geoordeeld dat er in het materialendecreet ‘onvoldoende rechtsgrond te vinden is om onlinemarktplaatsen aan te spreken in het kader van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’. En dus kunnen de Amazons en de Alibaba’s van deze wereld rustig voortdoen. Al de lusten en niet de lasten want die zijn voor de Belgische handelaars. Dat kan niet meer, beste politici. Doe het niet voor mij maar doe het voor mijn koelkast.

Dominique Michel, CEO Comeos

Oriëntatieloop

Mijn kleinzoon van 17 is Belgisch kampioen oriëntatieloop. Hij eet nochtans geen ribbetjes, noch worst met hoevekip. Evenmin is er iemand die de kabeltjes beheert van zijn spelconsole. Ik veronderstel dat hij geen high performance coach heeft, een nieuw beroep. Het is ook speuren met een vergrootglas naar een vermelding op de sociale media. Hij haalt het dus uit zichzelf en de mensen die hem omringen want ook voor het geld moet hij het niet doen. In zijn geval zijn er velen in alternatieve sporten. Mijn kleinzoon is in mijn ogen de grootste sportman, hij verslaat met gemak Romelu en Kevin.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234