Donderdag 28/05/2020
Kameroen tegen Burkina Faso, op de Africa Cup.Beeld AFP

column

De Africa Cup is de slechtste reclame voor voetbaltoernooien met landenploegen

Hans Vandeweghe is sportjournalist en -columnist.

De ellende genaamd Africa Cup is van start gegaan. De Africa Cup wordt in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Europees kampioenschap voetbal om de twee jaar georganiseerd. Om Afrikaanse ploegen ook af en toe een prijs te laten winnen? Misschien, maar de echte reden dat elke twee jaar Europese teams worden onthoofd, is natuurlijk dat Afrikaans voorzitter Issa Hayatou maar wat graag om de twee jaar inkomsten heeft. Niet dat die veel voorstellen: de tv-rechten bedragen minder dan één vijftigste van het EK voetbal en sponsor word je al voor een honderdste van het bedrag.

Hans Vandeweghe.Beeld Karel Duerinckx

Die Issa Hayatou is Kameroener en vegeteert al dertig jaar als voetbalvoorzitter van het zwarte continent. In het bobowereldje is hij de gladste van alle palingen. Al dertig jaar hangt een waas van corruptie rond zijn persoon; zelden heeft iemand een concreet bewijs gevonden. Andrew Jennings kwam het dichtst in de buurt toen hij bewijzen aandroeg dat Hayatou 100.000 Franse francs had gekregen ergens in de jaren negentig van het inmiddels failliete marketingbedrijf ISL. Het Internationaal Olympisch Comité waar Hayatou in 2001 lid van is geworden in dezelfde sessie waar Jacques Rogge tot voorzitter is gekozen, gaf hem een reprimande, maar ook niet meer.

Later zou de BBC nog met een beschuldiging komen dat hij samen met een ander lid van de Executive Board van de FIFA geld zou hebben gekregen van Qatar om voor hen te stemmen. Weeral: geen hard bewijs. En recent beschuldigde Egypte de Kameroener van malversaties. In alle drie de gevallen reageerde de Afrikaanse voetbalbond als door een wesp gestoken. Honteux: er was niks van aan.

Dat de Afrikaanse teams nooit een mondiale sportprijs zullen winnen, en daarom zo dol zijn op hun CAN of Coupe d’Afrique des Nations, daar zou ik gemakkelijk badinerend over kunnen uitwijden. Omdat ik geen zin heb in nog eens een onnozele klacht voor de Raad voor Journalistiek, citeer ik liever uit werk van collega’s.

Het Nieuwsblad sprak met Hugo Broos, bondscoach van Kameroen, en die zei: “De medicijnman liet spelers met een gebarsten kuitbeen uit een boom springen om te genezen. Mijn keeperstrainer geloofde dat.” Of nog: “Met het voodoogedoe is het al beter gesteld dan vroeger. Ze betoveren de kleedkamer van de tegenstander niet meer.” Ten slotte: "Wees gerust, het zal niet rege­nen, klonk het heel zeker bij de opening van het nieuw stadion. We hebben tovenaars die dat regelen.”

Je kan daar om lachen, en je kan dat lachen afdoen als eurocentrisme, maar dat soort onnozeliteiten verpakt als Afrikaanse cultuur, staat haaks op topsport. Tovenarij staat ook haaks op beschaving: ik heb in Congo kinderen gezien die in brand zijn gestoken door hun buren omdat ze van tovenarij zijn beticht. Om te huilen is het hoe al die dure voetballers die in Europa hun boterham verdienen, verplicht worden om weken aan een stuk die onzin te aanhoren, in slechte hotels te slapen, op slechte velden te spelen tegen soms kansloze teams die er niet mee zitten om de beste spelers van de tegenstander een been af te schoppen. Wat geeft het, Dieu in samenspraak met de juju, witchcraft, sorcellerie of sangoma - de tovenarij - lost toch alles op.

De Africa Cup is de slechtste reclame voor voetbaltoernooien met landenploegen: midden in de Europese voetbalwinter, vaak in veredelde dictaturen die zich nodeloos in de schulden steken om zoals in Gabon vier stadions min of meer op niveau te krijgen. Het Afrikaans voetbal wordt ook helemaal niet beter van de Africa Cup.

Je kan Afrika de Africa Cup natuurlijk niet ontzeggen. Dat zou wel heel koloniaal zijn. Het zou misschien al helpen als de FIFA de continentale kalenders min of meer op elkaar zou afstemmen. Het is een raadsel waarom de Africa Cup niet in de zomer wordt gespeeld. Als ze straks in Qatar kunnen voetballen bij 40 graden moet dat ook in Afrika lukken. Vervolgens zou de FIFA ook knowhow moeten aanleveren en investeren in de voetbalinfrastructuur, gekoppeld aan opleidingscentra geleid door oud-voetballers uit Afrika die een trainings- en managementopleiding hebben genoten en die zich omkaderen met een Europees of Amerikaans geschoolde begeleiding. 

Tegelijk zou de FIFA moeten werken aan verzelfstandiging van het Afrikaans voetbal via een terugroepprogramma van ex-profs. Ten slotte zou de FIFA ook de mensenhandel in Afrikaanse voetballers aan banden kunnen leggen en eerlijke opleidingsvergoedingen afspreken die terugvloeien naar de voetbalopleidingen. 

Het donkere voetbalcontinent verdient zoveel beter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234