Dinsdag 31/01/2023
null Beeld rv
Beeld rv

Standpunt

De afbouw van kraamklinieken is nodig om de financiering van onze gezondheidszorg niet te laten ontsporen

Cathy Galle is journalist bij De Morgen.

Cathy Galle

Ons land kan het met minder kraamklinieken doen. Dat stelt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), een gerenommeerde instantie die doorgaans stevig onderzoek voert alvorens iets te zeggen. Nu konden we, zonder het KCE, ook zelf tot die conclusie komen. Het volstaat om eens op kraambezoek te gaan in een ziekenhuis: veel kans dat nog niet de helft van de kamers bezet is.

Het voordeel van het KCE is dat de instantie het nu heel concreet maakt: een op de zes kraamklinieken moet verdwijnen. De reden? Ze zijn niet kostenefficiënt en kosten het ziekenhuis en dus ook de belastingbetaler nodeloos veel geld.

Toch staan de geviseerde ziekenhuizen al op hun achterste poten. Logisch. Zo’n kraamkliniek is, samen met de spoeddienst, wat een fietsketting is voor een fiets: broodnodig om de boel rond te krijgen. Heel wat ziekenhuizen hebben de afgelopen jaren kosten noch moeite gespaard om hun ‘moederhuizen’ zo gezellig en comfortabel mogelijk te maken. Want als jonge ouders, en in hun kielzog hun familie en vrienden, tevreden naar huis gaan, is de kans groot dat ze voor hetzelfde ziekenhuis kiezen als ze andere behandelingen of ingrepen nodig hebben.

Klantenbinding heet dat. Dat een kraamkliniek niet kostenefficiënt is, neemt het ziekenhuis vaak voor lief: de afdeling is een investering in de toekomst en niet zelden ook een middel om het van de concurrentie te winnen.

Het zal dus nog een moeilijke oefening voor het beleid worden om het onderzoek van het KCE ook uit te voeren. Kraamklinieken liggen bijzonder gevoelig. En niet alleen bij de ziekenhuizen zelf.

Vraag maar aan Guido De Padt, burgemeester van Geraardsbergen voor Open Vld. In 2018 besloot de stad, die participeert in het lokale ziekenhuis, om de kraamafdeling te sluiten, en zo de rest van het ziekenhuis financieel te redden. Het kwam de stad en de burgemeester op heel wat kritiek te staan. Burgers pikten het niet dat ‘hun’ moederhuis gesloten werd, en dat dus geen nieuwe Geraardsbergenaartjes meer geboren zouden worden.

Geen enkele burgemeester legt graag aan zijn inwoners uit dat hun kinderen voortaan niet meer in de eigen gemeente geboren kunnen worden. We mogen dus nog veel protest vanuit de lokale politiek verwachten.

Toch is de afbouw van de kraamklinieken broodnodig als we de financiering van onze gezondheidszorg niet willen laten ontsporen. Geld dat nu naar halflege kraamklinieken gaat, kan niet naar andere zorgverlening gaan.

Maggie De Block, de uittredende minister van Volksgezondheid (Open Vld), is naar eigen zeggen mee met het verhaal. Maar de volgende federale regering zal het moeten uitvoeren. We kunnen maar hopen dat die bereid is broodnodige maatregelen waarvoor geen draagvlak is bij het grote publiek én de lokale politiek toch door te voeren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234