Zaterdag 24/09/2022

Brief van de dag

De activisten die De Wever zo scherp veroordeelt, zijn wat mij betreft een baken

2.000 mensen protesteerden tegen de geplande politieactie in het Brusselse Maximilaanpark. Beeld Wouter Van Vooren
2.000 mensen protesteerden tegen de geplande politieactie in het Brusselse Maximilaanpark.Beeld Wouter Van Vooren

Liesbet De Kock is doctor in de Wijsbegeerte en Klinisch Psychologe.

Liesbet De Kock

Menig opiniestuk neemt een aanvang met taferelen van uitgeproeste ochtendkoffie, spreekwoordelijke tuimelingen van keukenmeubilair, en andere hyperbolische zinnebeelden van ochtendlijke verbolgenheid over de algemene stand van zaken op deze aardkloot. Het schijnt er nogal wild aan toe te gaan aan de doorsnee Vlaamse keukentafel, bedenk ik me dan, terwijl ik beheerst van mijn koffie slurp en moeiteloos mijn evenwicht weet te bewaren op mijn zitmeubel. Het betreft waarschijnlijk stijlfiguren, of laat ons dat tenminste hopen voor de verontwaardigden in kwestie. Een stijlfiguurtje hier en daar; moet kunnen.

Flagrante drogredeneringen, daar heb ik het dan wel weer moeilijk mee. Volgens Bart De Wever moeten we kiezen: of we gaan voor een humane opvang voor zoveel mogelijk vluchtelingen, of we ondergaan lijdzaam de totale ineenstorting van onze sociale zekerheid. Een minimum aan kritisch denkvermogen volstaat om daarin een vals dilemma te herkennen; een drogredenering, een retorisch kunstje met niets om het lijf. Een leugen, zo men wil.

Liesbet De Kock. Beeld rv
Liesbet De Kock.Beeld rv

Om de stelling kracht bij de zetten krijgt de lezer er nog wat visionaire larie bovenop: “De sterkste schouders zullen zich terugtrekken in gated communities met private bewaking waar hun kinderen naar privéscholen gaan en de inwoners zelf voor hun privaat pensioen en zorg betalen.” Meneer De Wever, is het niet aan u en de uwen om ervoor de zorgen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen? Mogen we daarvoor de verantwoordelijkheid leggen waar ze hoort, bij het beleid, niet bij mensen die als dieren opeengepakt zitten in onze hoofdstad?

En mogen we, nu we toch bezig zijn, het beleid verantwoordelijk houden voor de mensonterende toestanden in diezelfde hoofdstad? Het lijkt een wansmakelijke grap om de dreigende metamorfose van het Maximiliaanpark tot “een tweede Calais” te verhalen op die steeds mysterieuzer wordende politieke categorie die u ‘links’ placht te noemen. In alle stilte werden door uw beleid bijvoorbeeld de geldkranen dichtgedraaid voor vzw’s die zich al jaren inzetten voor de humane opvang van vluchtende mensen.

Mag ik het tot slot ook weerzinwekkend vinden dat u humanitaire overwegingen en wat ons rest aan morele gevoeligheid inlijft in uw geliefde marktlogica? Dat u spreekt over morele vertwijfeling als een fond de commerce? Het zijn retorische vragen; de enige stijlfiguur die mij rest om uw uitspraken ietwat omfloerst, maar daarom niet minder resoluut, te veroordelen. U staat aan de verkeerde kant van de geschiedenis, steeds duidelijker, steeds pijnlijker.

We evolueren de facto naar een wereld waar grenzen vervagen, waar burgers zich vrij verplaatsen op zoek naar het geluk, zoals dat hun recht is. Of de weg daarnaartoe bezaaid is met haat, moreel verval, kustlijnen met mensen die de oversteek niet haalden, schendingen van de mensenrechten en angst, dat is misschien de vraag; dat is misschien de keuze die voor ons ligt.

De activisten die u zo scherp veroordeelt, die mensen die zonder twijfelen kiezen voor medemenselijkheid, die mensen die nog moreel bewogen kunnen zijn door schrijnende toestanden, die mensen zijn wat mij betreft een baken. Hun verzet verdient bijval en steun, ook als hun gedrag in toenemende mate wordt gecriminaliseerd door een beleid dat zich steeds duidelijker toont als gewetenloos en misdadig tegenover mensen in de meest precaire situaties.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234