Woensdag 21/10/2020
Beeld DM

StandpuntRoel Wauters

De aanslepende aarzeling van CD&V heeft weinig te maken met inhoud. Ze is ingegeven door angst

Roel Wauters is journalist bij De Morgen.

Wordt het nog wat met de poging van koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open Vld) om een Vivaldi-coalitie op de been te brengen? Vrijdag trekt hij naar de koning en moet duidelijk zijn of er muziek zit in een regering met socialisten, liberalen, groenen en christendemocraten. 

CD&V heeft de sleutel in handen. Alleen: de partij weet niet wat ermee gedaan. De christendemocraten laten de hele Wetstraat wachten op een beslissing. Wordt het dan toch ‘Avanti met Vivaldi’, zoals Coens gisteravond bij Terzake liet uitschijnen? 

Binnen de partij wordt geschermd met argumenten die elkaars spiegelbeeld zijn. 'Het signaal van de kiezer moet gerespecteerd worden!’ Maar welk signaal? De voorstanders van Vivaldi vinden dat het Zweedse beleid electoraal is afgestraft en de nieuwe regering een correctie naar links verdient. De tegenstanders wijzen erop dat de Vlaming veeleer rechts heeft gestemd en dat daarom maar beter met N-VA geregeerd wordt. We zullen ons niet kunnen onderscheiden!’, waarschuwen beide kampen. 

Tegenstanders vrezen in Vivaldi de aanhangwagen te worden van de paars-groene partijen, voorstanders zijn er dan weer beducht voor dat als die partijen een regering vormen zonder hen, CD&V verpletterd wordt in de oppositie tussen N-VA en Vlaams Belang.

Voorzitter Joachim Coens heeft zijn voorwaarden duidelijk gesteld: geen ethische avonturen en duidelijke communautaire stappen vooruit. Het zijn geen oekazes. De paars-groene partijen hebben elk al aangegeven te willen praten over de eisen van CD&V. 

De aanslepende aarzeling heeft daarom weinig te maken met inhoud. Ze was ingegeven door angst. Enerzijds vrezen CD&V-burgemeesters dat de breuk met N-VA hen lokaal kan opbreken. De Vlaamse fractieleden en niet het minst de Vlaamse ministers zijn bang voor het functioneren van hun eigen regering. Anderzijds zijn de federale parlementsleden, voornamelijk ‘vivaldisten’, bang voor de oppositie, of erger nog, hun zitje in het parlement.

Het drama is dat CD&V niet de leider heeft die de partij op sleeptouw kan nemen. Coens probeert onderhandelingen aan te knopen, maar blijft op verzet stuiten in eigen rangen. Een voorzitter kan nooit een allemansvriend zijn. Met zijn passage in Terzake lijkt hij voor het eerst bereid zijn nek uit te steken.

Een Vivaldi-regeerakkoord sluiten zal pijnlijke compromissen bevatten, voor alle partijen rond de tafel trouwens. Het is onvermijdelijk dat een deel van de achterban ontevreden zal zijn. Als CD&V dat niet ziet zitten, dan is nu het moment om dat duidelijk te maken. In het andere geval moet Coens doorpakken.

Hoog tijd dus om finaal te kiezen: in het water duiken of het zwembad de rug toekeren en langs de kant toekijken. Dan kan de koninklijk opdrachthouder, en – vooral – de rest van de politiek en het land verder. Desnoods naar nieuwe verkiezingen. Maar dat is voor een bange, verdeelde partij al helemaal geen prettig vooruitzicht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234