Zondag 17/10/2021

Standpunt

Dat publiekelijk nog niets gezegd is over het kostenplaatje van het Energiepact, stemt tot wantrouwen

null Beeld Eva Beeusaert
Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

N-VA begraaft nucleaire strijdbijl’, kopte deze krant al op 31 januari. Toen al was duidelijk dat de partij geen halszaak meer zou maken van het tegenhouden van de geplande kernuitstap vanaf 2025. Toen we dat naar waarheid opschreven, werd dat driftig ontkend.

Nu, bij het federale compromis over het Energiepact, blijkt dat de kernuitstap toch gehandhaafd blijft, met instemming van N-VA. Natuurlijk kun je er als journalist een keer naast zitten: vergissen is menselijk. Maar je kunt dus ook te vroeg gelijk hebben.

Dat er dus toch een Energiepact gaat komen met een kernuitstap, wil overigens niet per se zeggen dat de N-VA als dominante regeringspartij in het zand gebeten heeft. Ook het Energiepact heeft alweer alle schijn van een typisch Belgisch compromis, waarin elkeen zijn eigen waarheid kan vinden, Open Vld net zo goed als N-VA.

Zo zou het zomaar kunnen dat in een volgende regeerperiode beslist wordt om de kernuitstap toch weer af te remmen, mocht het nog op te richten monitoringcomité problemen met bijvoorbeeld de bevoorradingszekerheid vermoeden.

Nog belangrijker is dat er een ‘energienorm’ komt, die grote energie-intensieve bedrijven garandeert dat hun energiefacturen niet hoger worden dan die van de buitenlandse concurrentie. Dat betekent dat de volledige factuur voor de energietransitie bij de gewone gebruikers terechtkomt. Bij u en mij, kortom.

Dat is geen kleinigheid. Dat het eerste woord publiekelijk nog gezegd moet worden over het kostenplaatje van het Energiepact, stemt tot wantrouwen. Om kernenergie overbodig te maken, zal moeten worden geïnvesteerd in onder meer gascentrales. Tegelijk zal ook duurzame energie – wind, zon – een stevige impuls moeten krijgen. Dat kost geld, veel geld.

En net zoals bij de Turteltaks zullen de smalste schouders dus de last mogen dragen, want die kunnen in tegenstelling tot grote bedrijven niet weglopen. Ons zal het niet verbazen als dat argument later weer opduikt om toch weer van koers te veranderen.

Cynisch en achterdochtig

Vanuit het standpunt van de klimaatbescherming is de kernuitstap sowieso geen onverdeeld succes. De keuze voor het alternatief van fossiele gascentrales en meer (nucleaire of fossiele) energie uit het buitenland doen het groene plaatje alleszins grijzig ogen.

Misschien zijn we te cynisch en te achterdochtig. Misschien moeten we blij zijn met dit principeakkoord. Misschien hebben we ditmaal wel ongelijk.

Het zou kunnen. Maar dan kijken we naar de energieplannen in Nederland, Scandinavië of Duitsland. Het zijn soms tegengestelde plannen, maar eensgezind in de ambitie om de komende decennia echt een ommekeer waar te maken. En consequent in het benoemen van maatregelen om die ambitie waar te maken.

Het Energiepact is veel, maar zo’n plan is het toch weer niet. En dat is dus best jammer.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234