Dinsdag 04/10/2022

StandpuntBart Eeckhout

Dat plannen voor onderwijs zo breed uitgeschreven zijn, duidt op weinig vertrouwen tussen coalitiepartners

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Bart Eeckhout

De opstelling van het regeerakkoord verraadt dat onderwijs dé topprioriteit wordt van de aantredende Vlaamse regering. Bijna 40 pagina’s in de 300 bladzijden tellende regeringsbijbel gaan op aan het onderwijsbeleid. Het zijn bovendien de eerste 40 pagina’s. Qua klemtoon kan dat tellen.

En daar is uiteraard helemaal niks mee. Onderwijs is budgettair en inhoudelijk de belangrijkste bevoegdheid van de Vlaamse deelregering. Het maatschappelijk belang is vanzelfsprekend. De school is de plek waar zelfontplooiing en sociale mobiliteit samen horen te komen. Het is ook de plek waar de belangrijkste grondstof van dit kleine gewest wordt opgedolven: ons brein.

Maar – en dat is inmiddels niet bepaald nog een geheim – er is wel een probleem gerezen met de kwaliteit in dat Vlaamse onderwijs. Het is goed dat het alarmsignaal van de dalende trend in internationale tests nu tot daadkracht aanspoort.

Van meer geld voor het kleuteronderwijs over meer kwaliteitscontrole voor scholen tot een rem op de flexibiliteit in het hoger onderwijs: de 40 pagina’s over onderwijs zijn zeker niet de slechtste uit het regeerakkoord. Er wordt een bocht gemaakt, maar geen breuk. Dat is verstandig in een beleidsdomein waar zoveel van afhangt.

Misschien ligt het aan ons slecht karakter, maar dat de plannen voor onderwijs zo breed uitgeschreven zijn, wijst niet alleen op de prioriteit ervan. Het duidt ook aan dat de coalitiepartners elkaar op dit terrein niet vertrouwen. Als in een notariële akte is elk aandachtspunt al genotuleerd. De nieuwe minister van Onderwijs krijgt de mooiste bevoegdheid, maar zit wel in een gouden kooi.

Wat ook opvalt: op die 40 pagina’s is er toch maar plaats voor een schraal zinnetje over kinderarmoede. Dat is heel wat minder dan er over de zindelijkheidsvereisten van kleuters te melden valt. Het wijst op een schrijnende onderschatting van een bloedernstig maatschappelijk probleem, waaraan zeer vele scholen het hoofd moeten bieden.

Nog erger is dat die onderschatting exemplarisch is voor hoe de regering naar armoedebestrijding in het geheel kijkt. Of liever: niet kijkt. Het armoedebeleid van de nieuwe Vlaamse regering blinkt uit door een gebrek aan doelstelling, ambitie en vernuft. Het beleid laat zich samenvatten als ‘zoek een job of zoek het maar uit’.

Misschien mag je van een rechtse regering niet meer verwachten, maar het blijft doodjammer dat de regering in een van de meest welvarende en gelukkige gewesten ter wereld zich neerlegt bij hoge percentages voor kinderarmoede of gezinsarmoede. Wij kunnen beter, maar blijkbaar willen we niet beter.

Al heeft de regering-Jambon wel iets gevonden om de percentages naar beneden te krijgen: een sluwe draai geven aan de berekeningsmethode en statistieken. Ook dat wijst op grote armoede, maar dan intellectuele armoede.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234