Woensdag 01/02/2023

Standpunt

Dat je zo'n platvloerse vernedering nu zelfs in de Kamer hoort, bewijst hoe wijd verspreid racisme is

Meryame Kitir, vanmiddag in de Kamer Beeld BELGA
Meryame Kitir, vanmiddag in de KamerBeeld BELGA

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur bij De Morgen.

Bart Eeckhout

Iedereen heeft het verkeerd begrepen. Heeft Luk Van Biesen, Kamerlid namens Open Vld, "Ga dan terug naar Marokko" geroepen naar sp.a-fractieleidster Meryame Kitir in de Kamer? Dat is wat mevrouw Kitir gehoord heeft. Dat is wat zijn buurman-Kamerleden Stefaan Van Hecke, Jean-Marc Nollet en Kristof Calvo gehoord hebben. Dat is wat zowat iedereen binnen gehoorsafstand van de woordenwisseling gehoord heeft.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Maar zij hebben het dus allemaal verkeerd gehoord. Eigenlijk hield meneer Van Biesen een warm liberaal pleidooi voor arbeidsmigratie. "Ik heb gezegd dat de arbeiders van Caterpillar zo bekwaam zijn dat zij overal op de internationale arbeidsmarkt terecht zullen kunnen, zelfs in Marokko", citeerde Kamerlid Van Biesen zichzelf in Terzake. Waarna hij zich verontschuldigde voor wat hij volgens zichzelf niet gezegd heeft.

Wat een grove schande. Wat een smet op het inzake racisme redelijk smetteloze blazoen van de Vlaamse liberalen. Wat Kamerlid Van Biesen gezegd heeft, is onaanvaardbaar en zou, gelet op de plaats en de voorbeeldfunctie, een uitsluiting uit een open, liberale partij kunnen rechtvaardigen. Daar eindigt het dus niet. Kamerlid Van Biesen is zelfs nog te laf om openlijk toe te geven wat hij echt gezegd heeft - oké, volgens alle getuigen behalve hijzelf. Hij durft niet eens helder en nederig excuses te vragen. Kamerlid Van Biesen heeft nog de eerbaarheid van een dronkenman die na een zwaar ongeluk vluchtmisdrijf pleegt en stiekem in de garage alle sporen probeert uit te wissen.

Los van de politicus is dit, helaas, een treffende illustratie van de nog altijd onderbelichte kwaal van alledaags racisme in de samenleving. Dat je een botte, platvloerse vernedering als "Ga terug naar Marokko" nu zelfs in de Kamer kunt horen, bewijst hoe wijdverspreid dit soort racistische uitlatingen wel is. Of de enkele reis Marokko nu toegewenst is aan mevrouw Kitir zelf dan wel aan migrantenkinderen die bij Caterpillar op ontslag staan, doet er dan verder niet toe. Dit is wat vele migrantenkinderen zo vaak te horen krijgen wanneer ze zich in de publieke ruimte bewegen.

Neen, racisme is geen specifiek 'Vlaams' probleem. Maar het is wel een probleem dat zich óók in Vlaanderen voordoet. En het is een ernstig probleem dat maar niet aangepakt wordt en dat alleen erger lijkt de worden door de losgeslagen 'mondigheid' van sommigen. We hebben de luxe niet meer om dat te ontkennen of te relativeren.

Voor iedereen is nu zonneklaar welke mechanismen in werking treden na zulke incidenten. Eerst wordt alles weggenuanceerd: het is zo niet gezegd, het is zo niet bedoeld, zo erg is dat toch niet... Dan wordt het slachtoffer mee verdacht gemaakt: het is opgezet spel, ze verdraait de woorden, ze zoekt aandacht, ze klopt dit op...

Van twee dingen één: ofwel liegt Kamerlid Van Biesen, ofwel hebben Kamerlid Kitir en alle omstaanders dit incident eensluidend verzonnen. Aan voorzitter Gwendolyn Rutten van Open Vld één vraag: is zij het eens met haar Kamerlid dat er geen racistisch incident is geweest en dat mevrouw Kitir en omstaanders zich iets in het hoofd gehaald hebben? Durft zij dat bevestigen?

Dit is meer dan een fait divers. De hele natie, inclusief burgers met andere roots, heeft kunnen toekijken hoe de geëerde volksvertegenwoordiging omgaat met een racistisch incident in eigen midden. Door de schouders op te halen en genoegen te nemen met minder dan een halfhartig excuus, geeft de Wetstraat het signaal dat het oké is om medeburgers te beledigen omwille van hun afkomst.

Er is één troost. Toen actrice Sien Eggers het vier jaar geleden nodig achtte in een brasserie een zwarte klante ook advies met terugkeer naar eigen land toe te snauwen, bleef het akelig stil, ook in progressief Vlaanderen. Dat is nu toch al anders. Het zou kunnen wijzen op een grotere gevoeligheid voor racistische vernederingen. Dat is een magere troost. Een erg magere troost.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234