Maandag 26/09/2022
Saskia de Coster. Beeld DM
Saskia de Coster.Beeld DM

ColumnSaskia de Coster

Dat is dan ook weer rechtgezet, dat de Hitlergroet van Geert Hoste geen humor was

Saskia de Coster is schrijver van de romans Wij en ik en Nachtouders. Haar column verschijnt tweewekelijks.

Saskia De Coster

Geert Hoste is een brave humorist. Zijn grapjes zijn safe en soms belegen, koningin Mathilde moet er al eens van geeuwen. Tijdens een item van De ideale wereld twee weken geleden toonde hij hoe een Vlaams Belanger met mondmasker groet. U raadt al hoe. Zijn humor ligt nogal voor de hand.

‘De VRT biedt Vlaams Belang excuses aan voor Hitlergroet.’ De Standaard vroeg om een reactie van de raad van bestuur. De krant kreeg via een woordvoerder te horen: ‘De bewuste passage in De ideale wereld … was ongepast en geen vorm van humor.’ Dat is bij deze dan ook weer rechtgezet, dat het geen humor was. Goed dat er nog zoiets als feiten bestaan in tijden van onzekerheid en strijd, al zou een zeur kunnen opwerpen dat humor niet zo kant-en-klaar verkocht wordt als een banaan. Daar is iets makkelijker te bepalen of je ermee te maken hebt of niet. Humor daarentegen wil nogal eens subjectief zijn.

Humor is om mee te lachen en vele wegen leiden naar die lach. Absurditeit, overdrijving, typetjes, woordspelingen, een detail uitvergroten en tot in het extreme doortrekken en kijk, daar gloort aan de horizon een glunderende grap. Daar weet Vlaanderens oerkomiek Urbanus alles van. ‘Wij worden ook gediscrimineerd’, zei hij deze week droogkomisch in De afspraak, en hij beweerde bij hoog en laag dat blanken onderdrukt worden in Vlaanderen. Dat is humor die flirt met het gedachtegoed van the great replacement , de extreemrechtse denktank die rondstrooit dat blank Europa wordt overspoeld, en dat er een ‘omvolking’ gaande is. Geen haar op Urbanus’ hoofd (Hostehumor) dat eraan denkt zich te verontschuldigen. De context van De afspraak maakte dat zijn uitspraak voor de meesten niet overkwam als een grap, maar zelf vond ik ze hilarisch.

Maar terug naar de bewuste, weggeknipte – eh – grap, enfin, het gebaar van Hoste. Hoewel het opzet van een komiek in een satirisch programma vermoedelijk was om de lachers op zijn hand te krijgen, zagen ze dat bij Vlaams Belang toch anders. De grap van Hoste kwam niet aan.

De man had het niet over hoe PVDA’ers met mondmasker elkaar begroeten. Dan had hij met een originelere grap moeten komen. Maar bij een partij die voor racisme veroordeeld is en die expliciet racistische denkbeelden uitdraagt, ligt de associatie met Hitler dichterbij. Als Vlaams Belang niet extreemrechts was, zou het gebaar van Hoste misschien in de eerste plaats geïnterpreteerd zijn als een soort dance move zoals je die soms wel bij winnende sporters ziet.

Ergens mee geassocieerd worden omdat je er dicht bij staat, gelijkenissen mee vertoont maar er niet per se alle kenmerken van hebt, dat is oneerlijk, vinden ze bij Vlaams Belang. Het nationaalsocialisme van Hitler was een overdrijving. Daarmee vergeleken worden, doet hen pijn. Wat de partij ten allen prijze wil vermijden, is dat ze zich verbrandt en schuldig door associatie wordt bevonden. Want dat kent Vlaams Belang maar al te goed. Het is precies de techniek die de partij toepast om mensen met een allochtone achtergrond samen in één hoek te drijven en collectief onderuit te halen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234