Woensdag 08/02/2023

OpinieLezersbrieven

‘Dat Hadja Lahbib nog heel wat lessen Nederlands moet volgen, vind ik geen probleem’

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Een selectie van de lezersbrieven bij De Morgen. Vandaag: over voortplanting en onze nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib.

Redactie

Vruchtbaarheid

Sophie Pycke maakt een mooie en bedachtzame voorstelling van het gezin met twaalf kinderen van Kelly De Loose en Nathan Vandeputte (DM 16/7). De ouders wuifden opmerkingen als ‘profiteurs’ van de sociale zekerheid weg en planden bewust in alle vrijheid een kroostrijk gezin. Door de eeuwen heen werd hulde gebracht aan de vruchtbaarheid van de vrouw; Boerenpsalm van Felix Timmermans begint met een lofzang van boer Wortel: “ Ginder in die hut ben ik geboren. Wij waren met vijftien open bekken… Ik houd van een trossel kinderen. Een goede boom moet veel vruchten geven. Aan mijn vrouw heb ik nooit een kindeken geweigerd. Kweken is onze roep.” In Rusland wil Poetin de titel ‘Moeder-Heldin’ opnieuw invoeren voor vrouwen die tien of meer kinderen krijgen. Nu in de VS vele staten abortus zullen verbieden, komt de vrijheid van gezinsplanning in het gedrang. De wens om een einde te maken aan een patriarchale traditie die de vrouw op het altaar van de vruchtbaarheid plaatst wordt evenwel breed gedragen. In Frankrijk had Emile Zola, bekend van de Dreyfus-affaire, zich ter zake een onwaarschijnlijke reputatie gemaakt: in zijn boek Fécondité (Vruchtbaarheid, 1899) brengt hij op lyrische wijze de geschiedenis van een familie met twaalf kinderen, toont zich een hevige tegenstander van abortus en onderschrijft in feite als atheïst de Bijbelse zegen in het boek Genesis: “Weest vruchtbaar en vermenigvuldigt u; bevolkt de aarde en onderwerpt haar.” Het debat over seksualiteit en procreatie kan met zijn religieuze, morele en sociale componenten ongetwijfeld nog eeuwen duren.

Roger Vyverman

Hadja Lahbib

Als Vlaming uit La Flandre Profonde heet ik Hadja Lahbib hartelijk welkom als mijn minister van Buitenlandse Zaken. Dat ze nog heel wat lessen Nederlands moet volgen vind ik geen probleem. Ik heb liever dat ze zich eerst verdiept in haar dossiers. Onkundig op haar nieuwe terrein is ze niet maar er staat toch heel wat op de plank. Ondertussen kan ze een sidekick nemen die met haar Nederlands praat. Ik ben er zeker van dat ze in geen tijd haar voorzitter aftroeft. Georges Louis moet nog de eerste zin voorbij zijn strot krijgen. En van Mathieu Michel, haar sidekick op de persvoorstelling, zal ze het ook niet leren.

Lucienne Colpaert

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234