Vrijdag 13/12/2019

Opinie

Dat Ecolo/Groen niet de kant kiest van slachtoffers van seksueel misbruik, is teleurstellend

Maxine Willemsen. Beeld rv

Maxine Willemsen (19) is gemeenteraadslid in Mechelen (Groen); ze organiseerde mee de mars tegen seksueel geweld na het overlijden van Julie Van Espen. Lore Baeten (24) is gemeenteraadslid in Sint-Niklaas (CD&V), eerste opvolger voor het federaal parlement. Beiden waren slachtoffer van misbruik op minderjarige leeftijd.

Lore Baeten. Beeld rv

Donderdag vond een belangrijke stemming plaats in het federaal parlement, iets waar we beiden als slachtoffers en jonge politici al lang op hadden gewacht. Het wetsvoorstel om de verjaring van seksueel geweld op minderjarigen af te schaffen, werd goedgekeurd door alle partijen behalve één. Bij de stemmingen waren er 21 onthoudingen: de fractie van Ecolo/Groen. Een spijtige zaak, want het zou een krachtig signaal zijn geweest in tijden van polarisatie dat alle partijen over zo’n belangrijk onderwerp aan dezelfde kar trokken. Dat Ecolo/Groen, toch een sociale en progressieve partij, niet de kant van het slachtoffer kiest is teleurstellend. 

Ecolo/Groen onthield zich omdat het debat niet grondig genoeg zou zijn gevoerd, dat er te snel is beslist. Nochtans is er tijdens de vorige legislatuur wel degelijk uitgebreid gedebatteerd over deze afschaffing. Toen was Groen nog voor de afschaffing en waren partijen als N-VA en CD&V terughoudend. Dat de kaarten nu anders liggen, doet eerder denken aan een politiek spel tussen meerderheid en de fractie uit de oppositie dan een inhoudelijke drijfveer. 

Inhoudelijk bekeek de partij het wetsvoorstel vanuit een uitgesproken juridisch oogpunt, waarbij ze vooral bezorgd zijn over meer seponeringen wegens te weinig bewijs en vrezen dat er een vals gevoel van tijd wordt gecreëerd. Wel, groene fractie, dit is waar voor ons als slachtoffers het schoentje knelt. Er is een ander vals gevoel dat meespeelt: wantrouwen. Alsof we beschermd moeten worden tegen onszelf. Alsof het allerbelangrijkste na misbruik een aangifte is of een rechtszaak. Nee, het belangrijkste voor ons als slachtoffers zijn erkenning en vertrouwen.

Natuurlijk beseffen we dat hoe langer je wacht met een aangifte hoe complexer de zaak wordt, maar nog meer beseffen we dat een aangifte doen soms heel veel moed en tijd vraagt. Beiden misbruikt als minderjarigen, zoeken we elke dag nog de woorden om te kunnen beschrijven en begrijpen waarom dit ons overkwam. Dat we nu de ruimte en de tijd krijgen om een trauma te verwerken, daar zijn we zeer dankbaar voor. 

We begrijpen dat de afschaffing  juridisch gesproken niet evident is. Verjaring is een basisprincipe van ons rechtsbestel en wil beletten dat potentiële rechtszaken een eeuwig leven tegemoetgaan. Een soort recht dat de dader heeft om in de vergetelheid te belanden. Iemand die een misstap pleegt, zo schreven juristen in het verleden, moet daar niet de rest van zijn leven mee geconfronteerd worden. Toch zal een dader niet vergeten worden: die spookt namelijk dag en nacht door het hoofd van het slachtoffer dat wel voor de rest van zijn/haar leven geconfronteerd zal blijven met seksueel misbruik. Je duwt trouwens met dit basisprincipe niet enkel de dader, maar ook het slachtoffer in de vergetelheid. Waarom zouden we het zwaard van Damocles niet boven het hoofd van de daders laten hangen, maar wel jarenlang boven die van de slachtoffers?

Beste groene fractie, dit schrijven we u niet enkel als overlevers van seksueel misbruik, maar ook als twee jonge politici. Of het nu meerderheid of oppositie is, sommige thema’s zijn te belangrijk om een politiek spel van te maken. Daarom onze vraag: ga dat grondig debat aan dat jullie tot nu toe hebben gemist, maar doe het mét en niet óver ons. 

Pleit ervoor om meer middelen vrij te maken, dat het bovenaan de agenda komt, dat er een speciale commissie ontstaat waarin het middenveld betrokken wordt, maar laat dat niet ten koste gaan van de afschaffing van de verjaringstermijn. Laat het hier niet bij, investeer meer in deze problematiek, pak het geheel aan en haak niet af omwille van een politiek schouwspel. Daar zit geen enkel slachtoffer op te wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234