Dinsdag 24/05/2022

Standpunt

Dat De Wever opnieuw de kans mist om moslimburgers als gelijken de hand te reiken, is dubbel jammer

Bart De Wever Beeld BELGA
Bart De WeverBeeld BELGA

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

BART EECKHOUT

Al om negen uur woensdagochtend had N-VA-voorzitter Bart De Wever op Twitter zijn - sterk afkeurende - reactie klaar op de belangwekkende islambocht die het katholieke onderwijsnet wil nemen. Als een toppoliticus die (terecht) uiterst spaarzaam tweets hanteert zo snel in de dans springt, moet er wat op het spel staan.

Dat De Wever het katholieke net bij het nekvel grijpt, is niet zo verrassend. N-VA en Guimardstraat liggen al langer op ramkoers. Ook strategisch is het niet uitzonderlijk. Bart De Wever valt graag de klassieke maatschappelijke bastions aan waarvan hij oordeelt dat ze te links geworden zijn en meer zijn maatschappijanalyse zouden moeten volgen. Hij deed dat eerder met de openbare omroep of met de krant De Standaard.

In een pittig opiniestuk in deze krant werkt de N-VA-voorzitter zijn kritiek op de revolutie in het katholieke onderwijs uit. Inhoud, toon en snelheid van de reactie zijn relevant. Telkens als ergens een kier wordt geopend om te pogen moslims in de samenleving een volwaardige plek te geven - dat wil zeggen: met behoud van hun identiteit - slaat De Wever de deur keihard dicht.

Dat roept vragen op. Door van de moslim telkens weer een buitenstaander te maken die zich moet assimileren in 'onze' samenleving om volwaardig burger te kunnen worden, perkt Bart De Wever de grenzen van 'zijn' Vlaamse gemeenschap scherp in. Het inclusieve, open gemeenschapsdenken dat zijn partij, en de VU daarvoor, zegt te belijden, wordt dan een exclusieve, uitsluitende ideologie. Ook dat is een forse bocht.

Het is vast en zeker strategisch interessant en mogelijk electoraal nuttig om werkelijk elke kans op islam- en migratiekritiek te benutten. Maar het is niet moedig. Tenzij de N-VA-top het ook echt meent. Dan voert ze een fundamentele ideologische koerscorrectie door. Dan komt het eigenlijk een ledencongres toe om daarover te oordelen. Dat zou zelfs niet uniek zijn: de eurokritische kameraden van Alternative für Deutschland wezen vorige week nog de weg.

Dat Bart De Wever opnieuw de kans mist om moslimburgers als gelijken de hand te reiken, is dubbel jammer omdat er wel degelijk, met nuance, kritiek valt te formuleren op het voornemen van het katholieke onderwijsnet. De nuance is dat het moed vergt om vandaag met open geest en zelfverzekerdheid over de eigen identiteit de moslimgemeenschap tegemoet te treden. Dat, zoals topman Lieven Boeve stelde, een groot deel van Vlaanderen niet in het reine is met de islam in zijn midden, is de voorbije 48 uur wel bewezen.

Niettemin is er een zinderend debat losgebarsten over de plaats van de islam in onze samenleving. Die geest raakt niet meer in de fles. In zijn strategische poging om moslims aan zijn zijde te krijgen tegen de opmars van de laïciteit heeft het vrije onderwijsnet evenwel voor zichzelf een doos van Pandora geopend. Een grote groep levensbeschouwelijk twijfelende of ongelovige ouders (en leerlingen) vraagt zich nu af waarom er voor hun keuze geen volwaardige plek is op de katholieke scholen. Zij vormen de overgrote meerderheid in Vlaanderen. Zij kunnen nu de poorten openbeuken naar een open vorming over alle mogelijke levensbeschouwingen. Zelfs een rationeel debat over een toekomstig eengemaakt onderwijs komt nu in het vizier.

Die gedachte zou pas echt een doorbraak zijn. Maar dat was wellicht niet de bedoeling van het katholieke onderwijsnet.

Bart Eeckhout Beeld Wouter Van Vooren
Bart EeckhoutBeeld Wouter Van Vooren
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234