Woensdag 10/08/2022
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Dat De Wever juist nu uit zijn kot komt, is geen toeval

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Bart Eeckhout

N-VA-voorzitter Bart De Wever pleit in de gratis krant De Zondag voor een ‘breed centrumrechts blok’, met uiteraard zijn eigen partij in het hart. Eerder hintte hij in deze krant al op hetzelfde. “De vorming van een brede grondstroompartij zou een nuttige zaak zijn”, heette het toen. “Met de christendemocraten zou dit kunnen. Dat zou een perfect verhaal zijn en ik heb daarover al eens met Joachim Coens (CD&V) gesproken.” Coens zelf spreekt dat niet tegen.

Concreet is het allemaal (nog) niet. Drie jaar voor de volgende stembusgang is er ook niet meteen nood aan een haastige constructie. De geesten zijn alvast opgewarmd.

Het voorbeeld dat Bart De Wever graag noemt, is de Beierse conservatief-christelijke partij CSU: almachtig in de eigen regio en kartelpartner van de grote CDU van Angela Merkel. Een interessante case. Toen de vluchtelingencrisis de Duitse politiek en samenleving onder druk zette, verhardde de CSU de toon om de wind uit de zeilen te halen van het radicaal-rechtse AfD. Het resultaat: de CSU behaalde haar slechtste stembusresultaat in een halve eeuw. Vervolgens keerde de CSU terug naar een centrumkoers. Ook het succes keerde weer.

De parallellen met de N-VA springen in het oog. Ook de Vlaams-nationalisten hebben hun verharding van de identitair-rechtse toon niet te best verteerd. In 2018 en 2019 was Vlaams Belang telkens de grote winnaar, nadat N-VA het bedje gespreid had.

De Wever zelf is er al langer uit dat voor zijn partij geen heil te verwachten valt van een ‘VB-light’-koers. Niet iedereen denkt daar per se hetzelfde over. Iemand als Theo Francken wil of wou dichter bij het VB blijven aansluiten. Om de rechterflank af te dekken, maar ook wel om in de toekomst ‘samen een meerderheid’ te kunnen vormen.

Dat De Wever juist nu uit zijn kot komt, is dan ook geen toeval. Na de affaire-Kucam en de door hem niet gewonnen ondervoorzittersverkiezingen zit Theo Francken even op de reservebank. Buitenlandse voorbeelden tonen toch dat er naast een radicale partij ook ruimte is voor een leidende, centrumrechtse partij. Er is de CSU in Beieren, maar ook de rechts-liberale VVD in Nederland.

Dat liberale element niet onbelangrijk. De kwestie-El Kaouakibi rijt oude wonden binnen Open Vld open. De voorzittersverkiezing van Egbert Lachaert leek een afrekening te worden met de koers van voorganger Gwendolyn Rutten, maar vervolgens vormde Lachaert mee de regering-De Croo die de N-VA aan de kant liet staan. De frustratie daarover borrelt nu op. De Wever zet alvast de deur open, mochten er bij Open Vld brokken gemaakt worden.

Het is dan ook geen toeval dat juist dit weekend berichten uitlekten over improvisatiepogingen om ook op centrumlinks wat krachten te bundelen rond progressieve liberalen. Die sporen lopen tot nader order dood. Alvast Bart De Wever komt het niet slecht uit dat de liberale existentiële twijfelzucht juist nu in de openbaarheid komt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234