Zondag 24/10/2021
Bart Eeckhout. Beeld DM
Bart Eeckhout.Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Dat de voorbereiding op een tweede besmettingsgolf maar niet opschiet, is slecht bestuur

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

De parallel klinkt wrang. Niet alleen beukt het coronavirus in op samenleving én economie, de crisis treft beiden ook op hun meest kwetsbare punten. Net zoals het virus genadeloos veel slachtoffers maakt bij het zorgbehoevende oudere deel van de bevolking, treft het in het bedrijfsleven ondernemingen die al ‘voor corona’ onderliggende verzwakking hadden getoond.

Zowel voor de samenleving als voor de economie geldt, zo hebben we nu met scha en schande geleerd, dat je ook de zwakste schakels maar beter zo goed mogelijk beschermt. Dan nog vallen er genoeg slachtoffers te betreuren. Bedrijven zoals Brussels Airlines eerder of Swissport nu zijn daar de bittere illustratie van.

Voor de regeringen leidt die parallel wel tot een duivels dilemma. Hoe meer je de samenleving poogt te beschermen, hoe meer je de economie dreigt te schaden. En omgekeerd.

Enkel goed bestuur lost het dilemma op. Juist een preventieve, goede voorbereiding van een mogelijke tweede besmettingsgolf zou zowel bevolking als economie een destructieve tweede lockdown kunnen besparen. Dat die voorbereiding maar niet opschiet, zoals het expertenpanel van de GEES terecht vaststelt, is meer dan lichtjes frustrerend. Het is slecht bestuur.

De economie wordt intussen wel onderstut, maar of dat op de meest effectieve manier gebeurt, is weer een andere zaak. De Nationale Bank vraagt de overheid voorlopig maar even te wachten met stimuli om de koopkracht te stimuleren, omdat het geen zoden aan de dijk zet. De angst regeert. De angst om je baan te verliezen, de angst om besmet te raken in de winkel.

Om die angst te ontzenuwen is een groter plan nodig, gedragen door een stabiele regering met het vertrouwen van een grotere parlementaire meerderheid. Wat we niet langer nodig hebben, is een ‘superkernbeleid’, waarbij elke partij iets leuks voor de eigen achterban mag kiezen, zoals een kind in een snoepkraam. Wat we nodig hebben, is een regering die gerichte keuzes maakt om de schaarse middelen zo doelmatig mogelijk in te zetten en het vertrouwen van burger, consument en ondernemer terug te winnen.

Klinkt vanzelfsprekend, maar zo’n regering heeft de Belg toch alweer ruim anderhalf jaar niet meer gekregen. Die politieke achteloosheid is een luxe die we ons niet langer kunnen permitteren. Aan alle rondjes blufpoker komt een eind. Het is tijd dat we de leiders van N-VA en PS vragen om de kaarten op tafel te leggen. Durven ze over hun eigen schaduw te springen en over de angst voor hun radicale concurrenten? Of verkiezen ze de gok om de burger in de herfst naar de stembus te inviteren? Met mondmasker, en een wellicht van woede gebalde vuist in de zakken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234