Donderdag 23/03/2023

OpinieLezers reageren

Dat de Britten getrouwd zijn met hun koningshuis, het zij zo. Maar waarom komen hun familieruzies het kanaal over?

De Britse prins Harry. Beeld Getty Images
De Britse prins Harry.Beeld Getty Images

Een selectie uit lezersbrieven aan onze redactie.

Redactie

Dode mus

Volgens woelwater Georges-Louis Bouchez is het nucleaire ‘akkoord’ nog van 29 (!) december van vorig jaar. Premier Alexander De Croo omschrijft het als een middelenverbintenis. Minister van Energie Tinne Van der Straeten heeft het over een cruciale tussenstap. Op het document dat Engie vrijgaf, staan geen handtekeningen. Een taks op de energiefactuur om de levensduurverlenging van twee kernreactoren te financieren is volgens De Croo “een theoretische mogelijkheid”. De Belgische staat zou voor de helft eigenaar worden. Maar de elektriciteitsprijzen zullen hoog blijven. Heeft de staat de inkomsten nodig om vele putten te vullen? Er moet nog verder onderhandeld worden. Er is pas een akkoord als er over alles een akkoord is. Dus nu is er nog geen.

Hilaire Mondelaers, Genk

War on drugs

Droevig, droevig, droevig. Onschuldig meisje komt om in Antwerpen bij een vermoedelijke drugsafrekening. De cynische reactie van Bart De Wever, burgemeester van de grootste stad van Vlaanderen, is verbijsterend en schokt mij. Na het drama schoof hij de schuld onmiddellijk door naar de federale regering, die volgens hem onvoldoende financiële middelen ter beschikking stelt om het drugsprobleem te bestrijden.

Is hij ondertussen vergeten dat het zijn minister van Binnenlandse Zaken was die in de vorige regering, met de volle steun van N-VA, bespaarde op de werking van de veiligheidsdiensten en dus ook van de politie? Was het hij niet die destijds de war on drugs afkondigde, die hij met een harde aanpak zou winnen? Was het ook hij niet die enkele weken geleden in een interview verklaarde dat Antwerpen de veiligste grootstad was van ons land ? Triestig, triestig !

Willy Demoor, Gavere

Het verhaal van Wallonië

Als de redenering van Alain Gerlache zou kloppen dat er waarschijnlijk geen ‘verhaal van Wallonië’ komt omdat niet alle inwoners in Franstalig België Walen zijn, zou er nooit een ‘verhaal van Vlaanderen’ gekomen zijn. Lang niet alle inwoners van Nederlandstalig België zijn namelijk Vlamingen. Integendeel, de meerderheid zijn Brabanders.

De heer Gerlache heeft het helemaal juist dat je aan een Gentenaar niet kunt uitleggen dat hij van Antwerpen is, maar dit geldt evenzeer in de andere richting: een Antwerpenaar is geen Vlaming. Het is juist omdát er geen gemeenschappelijke identiteit is in het Vlaams Gewest zoals het nu bestaat, dat men vanuit bepaalde politieke hoek de noodzaak voelt om dit te forceren. De enige reden waarom de kans op een ‘verhaal van Wallonië’ veel kleiner is, is omdat er in het Franstalige deel van België veel minder politiek nationalisme is.

Luc Gillis, Antwerpen

Harry

Dat de Britten getrouwd zijn met hun koningshuis, het zij zo. Maar waarom komen hun familieruzies het kanaal over? Waarom bericht ook de VRT hierover? Voor mijn part mogen hun twisten en roddels in het pakketje brexit , trek er jullie plan mee, val er ons niet mee lastig.

Dat die arme secondant worstelt met een jeugdtrauma, dat kan. Maar er zijn miljoenen Britten die een veel zwaarder leven hebben dan die koningszoon. De dag dat hij zijn fortuin deelt met de armen zal ik zijn boek openslaan.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234