Maandag 27/01/2020

Standpunt Bart Eeckhout

Dat cdH met veto’s zwaait, is een dom idee

Bart Eeckhout voor online. Beeld rv

Bart Eeckhout is hoofdredacteur. 

De aflopende campagne is al met al een inhoudelijk rijke en vooral erg diverse kiesstrijd geworden. De vele op en neer golvende debatten en analyses misten een eenduidige inzet, wat doet vrezen voor waar we zondag uiteindelijk gaan uitkomen. Maar je kan niet zeggen dat het over niks ging.

Begroting, onderwijs, veiligheid, belastingen, pensioenen, economie en koopkracht: de burger die zich wou informeren over de stand van het land, kreeg daar de voorbije weken ruim gelegenheid toe.

Er is evenwel één woekerende tendens die irriteert. En de verantwoordelijkheid daarvoor mag gedeeld worden door politici én media. Die vervelende trend valt samen te vatten in deze drie vragen.

–“Bent u kandidaat-premier?”

– “Is dat een breekpunt voor u? Stapt u in een regering als dat niet gerealiseerd wordt?”

– “Wilt u met die partij een coalitie vormen?”

Eigenlijk zijn dat de meest onzinnige vragen die je aan een politicus kan stellen in campagnetijd. Toch zijn het mogelijk de vragen die sommige Wetstraat-journalisten het meest gesteld hebben. En warempel geven politici vaak nog een antwoord ook.

Mogelijk nog maanden

Ter herinnering nog even de spelregels voor komende zondag. Er wordt die dag geen premier verkozen. Het kan zelfs nog maanden duren voor er een nieuwe eerste minister is, en misschien blijft het gewoon de oude.

Er wordt die dag ook geen coalitie verkozen. Meer nog, wie voor Kamer, deelstaat- of Europees parlement voor meer dan één partij tegelijk stemt, doet dat ongeldig. Beter niet doen, dus.

Politici zouden dan ook beter niet antwoorden op vragen of ze concurrenten willen uitsluiten.

Omwille van de helderheid? We weten ook zo wel dat politici liefst hebben dat de kiezer op hun partij stemt. En we weten evenzeer dat linkse partijen liefst bondgenoten op links zoeken, en rechtse op rechts, toch?

Woordbreuk

Maar misschien dwingt de kiezer de partijen tot een complexere samenwerking, en dan moet zelfs de duurste eed gebroken worden. Het overkwam Charles Michel (MR) in 2014, die zeker niet met de N-VA in zee zou gaan. Het gebeurde vervolgens toch, en de woordbreuk van de premier markeerde het begin van een lastige regeerperiode, waarvoor hij nu de rekening gepresenteerd dreigt te krijgen.

Nu is het weer Maxime Prévot, van de om haar voortbestaan vechtende cdH, die met veto’s zwaait. Een dom idee. Als de cdH-voorzitter woord houdt, blokkeert hij een mogelijke coalitie, waardoor een algemenere blokkage dichterbij komt. Als hij zijn woord breekt, vernietigt hij alweer het vertrouwen van velen in fatsoenlijke, eerlijke politiek.

Er is in deze campagne geen gebrek aan diepgang en tegenspraak geweest, en dat is prima. De nadruk op tactiek geeft evenwel juist een cynisch en inhoudsloos beeld van politiek. Dat nogal wat burgers zich daarvan afkeren, is niet eens onbegrijpelijk.

Bereid u voor op de verkiezingen

🎧 Podcast: Wetstraat-kenners Gui Polspoel en Yves Desmet fileren de politieke partijen met telkens een centrale gast. Luister nu.

❓ Uw vragen aan de partijvoorzitters: in deze reeks voelt u de partijvoorzitters aan de tand. Van Bart De Wever tot John Crombez: dit waren uw vragen én hun antwoorden.

🗳 Stemtest: deze stemtest kijkt naar wat partijen doen, niet naar wat ze beloven

🖋 Partij-analyses: De Morgen analyseert de programma’s en ambities van de partijen. Wat staat er op het spel?

🎤 Op campagne met...: Van Joke Schauvliege die aan een comeback timmert, tot Elio Di Rupo die opnieuw premier wil worden: campagne voeren doe je op straat. De Morgen ging mee op pad.

🗣  Lijsttrekkers in debat: uit elke kieskring twee invloedrijke lijsttrekkers in duel. 

 🇪🇺 Denkers over Europa: voor de Europese verkiezingen laten we eens niet uitsluitend politici aan het woord, maar ook denkers. Hoe zien zij de Unie evolueren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234