Maandag 03/10/2022

Standpunt

Dan toch een 'failed state'

Charles Michel. Beeld BELGA
Charles Michel.Beeld BELGA

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

Bart Eeckhout

Een gloeiende, godvergeten schande. Is er eigenlijk een andere, beleefdere manier om het knoeiwerk te beschrijven dat het Belgische klimaatbeleid is geworden? Zelfs als er, naar we hopen, op het allerlaatste nippertje een met spuug en plakwerk bijeengehouden typisch Belgisch compromis wordt gevonden, dat kan worden gepresenteerd als een 'akkoord', blijft de schande overeind.

Wie een visie zoekt in het klimaatbeleid van deze maar ook vorige regeringen, kan enkel cynisch worden. Zes volle jaren zijn verkwanseld bij het zoeken naar een vergelijk over wat al lang geen ambitieus klimaatplan meer is, maar hoogstens een manier om met zo minimaal mogelijke inspanningen te voldoen aan internationale engagementen. Wanneer ze burgers vragen harder en langer te werken of meer in te leveren, hebben politici graag de mond vol van de toekomst van 'onze' kinderen. Wanneer het gaat om het in stand houden van een leefbare planeet is die toekomst blijkbaar van geen tel.

Samen met Nieuw-Zeeland heeft België omwille van zijn politieke geknoei op de eerste dag van de klimaatconferentie in Parijs al meteen de schertsprijs 'fossiel van de dag' gekregen van de internationale milieubeweging. Wat gaan we uitvinden om deze nieuwe blamage uit te wissen? Foto's van door een stijgende zeespiegel verzopen katjes op Twitter?

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Over het voorstel tot akkoord dat gisteren op de diverse binnenlandse regeringstafels lag, wordt gezegd dat het "nog nadeliger voor Vlaanderen" is. In dat verderfelijke frame zit alles wat fout gaat met het Belgische klimaatbeleid. Ter herinnering: het probleem met het vorige, afgeschoten akkoord was dat de federale minister van Milieu Marie Christine Marghem (MR) zich domweg in haar eigen nadeel had misrekend. Dat een nieuw akkoord een hogere bijdrage van de deelstaten verwacht, is dus onontkoombaar.

Meer nog stoort het gecommunautariseerde boekhoudkundige gepriel, waarbij politieke visie zich definitief beperkt tot het leggen van zo veel mogelijk verantwoordelijkheid bij de ander. Hoe gaan we ooit overeenkomen over nieuwe, urgente en nog veel lastigere maatregelen die straks in Parijs worden op tafel gelegd, als dit al zo moeilijk lukt?

Op het vlak van klimaatbeleid is België werkelijk een 'failed state'. Dat is ook een probleem voor de partij die van die failed state-gedachte haar electorale succes heeft gemaakt: N-VA. Confederalisme met nog meer botsende bevoegdheidsniveaus biedt hier immers geen soelaas, separatisme evenmin. Het is immers niet de schuld van de PS of van Wallonië dat een politieke meerderheid in Vlaanderen niet in staat is om de samenleving te overtuigen van een mobiliserend, toekomstgericht klimaatbeleid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234