Zondag 18/08/2019
Beeld rv

Column Ann De Craemer

Dagenlang loop ik met een binnensmonds vraagteken rond

Elke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.

In zijn boek Anathema’s 3 uit 1971, dat me alleen al vanwege de titel na aan het hart ligt, schrijft Rudy Kousbroek over zijn gevoelens bij het waarnemen van geïsoleerde leestekens. Met andere woorden, wat hij ervaart bij het zien van bijvoorbeeld een uitroepteken. Over het geïsoleerde vraagteken schrijft hij dit: ‘De sensatie is meer uitgesproken auditief, het is iets als: huh? maar ook hier treden waarneembare binnenshoofdse drukveranderingen op’. Verderop laat de auteur weten dat vijf puntjes (‘.....’) voor hem ‘op verbluffende wijze het onuitsprekelijke uitdrukken’. Ik wou hier iets amusants over schrijven – met name over die binnenshoofdse drukveranderingen – maar het lukt me niet. Overmacht en onwil. 

De dood van Bjorg Lambrecht moet ook wie het wielrennen niet volgt, beroerd hebben: een jongen van 22 die na een val op een natte weg in Polen het leven liet. Anderhalve week geleden nog zat Bjorg aan tafel bij Vive le Vélo. Een zachtmoediger, vriendelijker gezicht zag ik zelden. Een rustpunt in de heisa rond de Tour. Met spijt moet ik bekennen dat mijn taal vandaag waardeloos is. Want hoe spel je tragisch op een gepastere wijze? Of noodlot? Blinde rouw? De observaties van Rudy Kousbroek helpen me slechts gedeeltelijk. Zijn onuitsprekelijke ‘.….’ is hier meer dan ooit op zijn plaats, maar zijn halfzachte ‘huh?’ bij het vraagteken is ontoereikend. Dagenlang al loop ik met mijn eigen binnensmondse vraagteken rond, een krop die in het niets verdwijnt bij de pijn van Bjorgs vrienden en familie. Uit noodzaak leen ik van het Spaans eenmalig het omgekeerde vraagteken: een traan die van het blad afloopt en blijft hangen. Vandaag eindig ik dof en taalloos voor jou, lieve Bjorg – ¿

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden