Zaterdag 01/04/2023

standpunt

Dag, jongen van negentien

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

BART EECKHOUT

Dit dagelijkse stukje had over de verhoopte doorbraak in de hervorming van onderwijsloopbanen kunnen gaan. Belangwekkend nieuws, en het valt te hopen dat dit debat nu op korte termijn tot een akkoord kan leiden.

Dit dagelijkse stukje had over de wens van Brussels minister-president Rudi Vervoort kunnen gaan om de Vlaamse VUB en de Franstalige ULB nauwer te laten samenwerken in een alliantie die de decretaal vastgebeitelde grenzen van de gemeenschappen overstijgt. Interessant nieuws, omdat het veel kan losmaken van wat vastgedraaid zit in de hoofdstad.

Dit dagelijkse stukje had kunnen gaan over de kwestie of het nog wat wordt met deze ten diepste door wantrouwen verdeelde federale regering.

Ondanks al die en andere belangrijke feiten gaat dit dagelijkse stukje vandaag over wat men wel eens misplaatst een 'fait divers' durft te noemen. Dit gaat over de dood van een jongen van 19. Levenloos aangetroffen in een tentje bij de Gentse Blaarmeersen. Eenzaam. Dakloos, op dat tentje na. Dit stukje gaat over Jordy.

Uit wat we weten van zijn leven spreekt een diepe treurnis. Kind van vele instellingen. Mogelijk met een psycho-medische geschiedenis. Op zichzelf aangewezen sinds hij meerderjarig is. Ooit betrapt en opgepakt voor diefstal van een aansteker. Alsof het noodlot 19 jaar geleden besliste dat deze jongen zijn hele leven lang van de sloot in de gracht zou belanden.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Lees ook

Kwetsbare jongere die overleed in Gent werd als meerderjarige niet meer begeleid door jeugdzorg. "Hij werd 18 en was plots alleen" (+)

De kwestie is of wij, de samenleving, niet meer hadden kunnen ondernemen om deze jongen die nooit twintig wordt te, welja, redden. Het antwoord moet ja zijn.

Zoals Jordy zijn er vele honderden jongeren die, eens 18, aan de jeugdzorg ontglippen. Soms gaat het goed, soms gaat het gruwelijk fout. Wie er zelf om verzoekt, kan nog wel begeleiding krijgen. Zo'n jongen was Jordy blijkbaar niet, om welke reden dan ook. En dus moest hij zijn plan maar trekken. Dat is amper een jaar gelukt. Bestuurlijk lijkt er geen aanwijsbare 'fout' te zijn gemaakt. Met die uitleg mogen we geen vrede nemen. Maatschappelijk is er wel degelijk gefaald.

Om nieuwe en andere Jordy's te voorkomen, moeten we anders durven denken over welzijn. Juist dit type zorgbehoevende mensen laat zich niet vatten in instituten met decretaal beregelde toegangspoorten. Voor hen zou er ruimte moeten komen in een spontaner en informeler hulpcircuit, zonder drempel.

Te soft? Hoe 'soft' is de dood van dolende jongen van 19? Een oplossing met zo'n 'andere' zorg zou dat nodeloze overlijden tenminste een beetje minder zinloos maken.

Het overlijden van de 19-jarige jongen is een trieste illustratie van hoe het soms fout loopt als de jeugdhulp na 18 jaar stopt. Lees er meer over in de Pluszone van De Morgen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234