Maandag 13/07/2020
Beeld DM

StandpuntMaarten Rabaey

Coronavirus discrimineert niet, toegang tot gezondheidszorg wel

Maarten Rabaey is journalist.

In de Verenigde Staten wijzen nieuwe studies uit dat de zwarte gemeenschap onevenredig hard is getroffen door Covid-19. Aan de basis ligt raciale ongelijkheid. Daar vallen ook voor ons waarschuwende lessen uit te trekken.

Uit een rapport van de denktank Brookings Institution blijkt dat in districten met overwegend zwarte inwoners de Covid-19-besmettingsgraad bijna drie keer zo hoog is dan in witte districten. De onderzoekers baseren zich op cijfers van de Centers for Disease Control, het Amerikaans zorgagentschap. Waar zwarte Amerikanen slechts 12,5 procent uitmaken van de bevolking vormen zij vandaag 23 procent van de 126.000 Covid-19-doden die in de VS al te betreuren vielen. In vergelijking met de witte bevolking maken ze 3,5 keer zoveel kans te sterven aan de gevolgen van het dodelijke coronavirus.

Uit een afzonderlijke peiling van Ipsos & Washington Post blijkt intussen dat 31 procent van zwarte Amerikanen zegt iemand te kennen die stierf aan de ziekte, bij de witte ondervraagden is dat slechts 9 procent.

De redenen zijn velerlei maar al te dikwijls terug te leiden tot systemische discriminatie. Afro-Amerikanen zijn oververtegenwoordigd in laagbetaalde jobs, ook in de nu ‘essentiële’ zorg- en transportsector waar social distancing niet te handhaven is. Omdat ze gemiddeld armer zijn, hebben ze meestal van bij de geboorte al een slechtere toegang tot de gezondheidszorg. Door slecht verluchte of vochtige woningen, of slechte voeding, kennen ze ook meer chronische ziektes zoals astma, diabetes en hart- en vaatziekten – allemaal risicofactoren voor Covid-19.

De Brookings-onderzoekers noteren ook een cynische paradox. Uit een bevraging over het mentale welzijn blijkt dat de zwarte gemeenschap in de VS desondanks optimistischer is over de toekomst dan witte Amerikanen die lijden onder Covid-19 of hun job verliezen. Ze wijten dit aan hun ‘verhoogde weerbaarheid’ door eerdere ervaringen met socio-economische en medische rampspoed. 

Het zou nuttig zijn om te onderzoeken of minderheden ook bij ons disproportioneel slachtoffer zijn geworden van Covid-19, naar analogie met een waarschuwing van Unia vorig jaar “dat het toegangsbeleid tot de gezondheidszorg inclusiever moet worden en meer oog moet hebben voor het heterogene karakter van de doelgroepen, voor de meeste kwetsbare groepen en voor gelijke behandeling.”

Als blijkt dat ook in deze coronatijden de toegang tot onze zorg niet inclusief genoeg was, moeten daar lessen uit getrokken worden. Als blijkt dat de toegang wel werd gegarandeerd, kunnen we een voorbeeld zijn voor andere landen, zoals de VS.

Enkel door in de toegang tot zorg niet te discrimineren op afkomst of sociale status zal de mensheid Covid-19 verslaan, want het coronavirus discrimineert niet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234