Woensdag 04/08/2021
Bart Eeckhout. Beeld DM
Bart Eeckhout.Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Coronamaatregelen zijn niet iets dat je zomaar automatisch verlengt zoals een abonnement op Netflix

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

De federale regering verlengt dus de heersende coronamaatregelen tot 1 maart. Dat gebeurt stilzwijgend, per publicatie van een eenvoudig ministerieel besluit in het Staatsblad. We zouden het wellicht niet eens geweten hebben, had een wakkere burger dat Staatsblad niet uitgeplozen.

Je zou dit inderdaad een ‘formaliteit’ kunnen noemen, zoals de minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V) doet. De maatregelen of de datum kunnen in een handomdraai ook weer aangepast worden, als de situatie dat nodig maakt. Je zou het zelfs een daad van goed bestuur kunnen noemen, omdat vermeden wordt dat er een juridisch vacuüm ontstaat omdat de regering vergeet de termijn te verlengen.

Dat kan allemaal wel zijn, maar zo’n pragmatisch perspectief verliest toch de dieper liggende betekenis uit het oog van deze keuze voor discretie. Met zulke onachtzaamheid illustreert de regering dat ze te weinig beseft hoezeer de forse beperking van de bewegingsvrijheid elke dag weer inhakt op het leven van burgers. Dit is niet iets dat je zomaar automatisch verlengt, zoals een abonnement op Netflix of Spotify.

Nog altijd gehoorzaamt de burger in zeer ruime mate aan de strenge regels. Maar de tol is zwaar en alleszins zwaarder dan op sommige kabinetten blijkbaar ingeschat wordt. Een bevolking onder druk motiveer je niet enkel met een praatje op een persconferentie of een promocampagne in de media, je doet dat ook in de dagelijkse praktijk van je leiderschap. Daarin laat deze regering opnieuw steken vallen.

Crucialer is het principiële punt. Dit gaat niet over de benoeming van een regeringscommissaris. Dit gaat over een zeer verregaande inperking van een aantal vrijheden en rechten die we op een normaal moment te banaal zouden vinden om te benoemen. De vrijheid om 's avonds na tienen een wandelingetje op straat te maken in de hoofdstad, bijvoorbeeld. Al bijna drie maanden inmiddels geldt in Brussel de avondklok vanaf 22 uur, maar ook in de rest van het land is niet-essentiële verplaatsing verboden vanaf middernacht. Dit is niet normaal. We hebben recht op een regering die dit soort uitzonderingsmaatregelen niet normaal vindt.

Het verschil met Nederland is groot. In Nederland wordt al weken gloedvol gediscussieerd over het nut van de avondklok. Experts zijn voor, politici zijn in ruime mate tegen, op principiële gronden. Het debat gaat nog altijd voort. Hier moet het eerste parlementaire debat daarover nog gevoerd worden. Zijn er legitieme argumenten om de avondklok vol te houden? Of is het gewoon makkelijk, arbitrair beleid? Wie zal het zeggen?

We mogen er gerust op zijn. Als de rechtsstaat hier wankelt zal het niet zijn door een meute die het Paleis der Natie in de Wetstraat bestormt. Hier zal het per ongeluk gebeuren, met één zinnetje, verstopt in het Staatsblad. En stoemelings, terwijl een groot deel van de bevolking schouderophalend toekijkt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234