Vrijdag 22/10/2021

Opinie

Corbyns Labour staat voor terug naar de klassenstrijd. En dat is richting ondergang

De buit is binnen. Jeremy Corbyn baant zich in Londen een weg naar de Labour-bijeenkomst waar de nieuwe partijvoorzitter wordt bekendgemaakt. Beeld reuters
De buit is binnen. Jeremy Corbyn baant zich in Londen een weg naar de Labour-bijeenkomst waar de nieuwe partijvoorzitter wordt bekendgemaakt.Beeld reuters

Lia van Bekhoven is correspondent in Londen voor de Nederlandse en Belgische radio en tv, en voor Elsevier Magazine.

Je kunt hem de Britse Tsipras noemen, zeker is dat Jeremy Corbyn, de meest linkse leider die de Labour-partij koos, voor een beweging staat die niemand zag aankomen. De politieke landverschuiving die hij veroorzaakte, is zo onwaarschijnlijk dat zes uur nadat zaterdag de stemmen geteld waren, BBC en SkyNews nog steeds van 'breaking news' spraken. Corbyn-manie staat voor een populistische, antibezuinigingspolitiek onder een authentieke, principiële leider. Maar gaat Corbyn, tot de zomer bekend als patroonheilige van hopeloze linkse zaken en winnaar van de titel 'slechtst geklede parlementariër', de ondemocratische Britse politiek vernieuwen? Gaat hij versleten structuren moderniseren en het land een plaats geven in de 21ste eeuw? De Lenin-petjes met Corbyns naam erop die zaterdag werden uitgedeeld, doen het ergste vermoeden.

Labours democratische explosie begon in mei, toen de eersten van bijna een half miljoen nieuwe leden zich bij de partij aanmeldden. Britse kiezers zijn slecht vertegenwoordigd in een stelsel waarbij kleine partijen als UKIP bijna vier miljoen stemmen winnen bij parlementsverkiezingen en daarvoor beloond worden met een zetel in het lagerhuis. (Onder het evenredige kiesstelsel zoals toegepast in België, zouden ze er 80 gehad hebben). De parlementaire democratie kraakt onder het gewicht van politieke partijen die gefinancierd worden door individuen, zoals in de Verenigde Staten, en corruptie en autoritair gezag bevorderen. Het Britse politiek stelsel is toe aan urgente hervormingen. Maar Corbyn heeft, terecht of onterecht, andere prioriteiten.

undefined

Lia Van Bekhoven. Beeld rv
Lia Van Bekhoven.Beeld rv

Het meest gehoorde verwijt aan het adres van 'Jez' en tevens het meest bejubelde, is dat zijn standpunten sinds hij Kamerlid werd in 1983, onveranderd gebleven zijn. Corbyn is politieke 'vintage'. Hij wil het enige Britse kernwapen, de nucleaire onderzeeër Trident, afschaffen. Hij zal ijveren voor terugtrekking uit de NAVO en heeft twijfels bij het Brits lidmaatschap van de EU. Onder zijn premierschap zullen spoorlijnen en nutsbedrijven opnieuw genationaliseerd worden. De vakbonden hebben, sinds Margaret Thatcher hen nagenoeg doodknuppelde, geen rol van betekenis gespeeld in de Britse samenleving. Dat gaat onder Corbyn veranderen. De nieuwe leider van de Britse sociaaldemocraten wil het stakingsrecht uitbreiden en solidariteitsstakingen herinvoeren. Over het democratiseren van de bedrijfspolitiek of het instellen van ondernemingsraden hoor je hem niet. In Britse bedrijven is het nog steeds niet gebruikelijk voor werkgevers en -nemers dezelfde kantine te delen, laat staan verantwoordelijkheid voor hun werksfeer en productie. Corbyn heeft geen haast die 19de-eeuwse bedrijfsstructuren overhoop te halen. Zijn Labour staat voor terug naar zij en wij, terug naar de klassenstrijd. En dat is de richting van de ondergang.

Om succesvol te zijn en een kans te maken landsverkiezingen te winnen, moet Jeremy Corbyn laten zien dat hij Groot-Brittannië kan transformeren. Hij moet de verzorgingsstaat moderniseren. Hij moet een antwoord formuleren op toenemende globalisering en technologische veranderingen. Hij moet laten zien dat zijn Labour-partij van alle Britse partijen het meest op haar gemak is in de moderne wereld. Dat zijn sociaaldemocratische beweging staat voor vooruitgang en samenhorigheid, en niet, zoals nu de dominante indruk is, voor nostalgie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234