Zondag 16/01/2022

Opinie

Collega's, praat of schrijf over de wedstrijdleiding. En noem de Video Assistant Referee zeker geen fucking VAR

Dirk Deferme. Beeld
Dirk Deferme.

Dirk Deferme is voetbalcommentator en senior reporter bij VTM en Q2.

Dirk Deferme

Als je iets dikwijls herhaalt, ben je een zeurpiet. Als je sereen, genuanceerd en zonder voorkeur voor een club een standpunt inneemt, dan ben je niet interessant en vooral niet genoeg stokebrand. Ze vinden je dan niet goed als analist. Want die moeten zorgen voor betrokkenheid, de gemoederen verhitten, zwart OF wit zeggen en de mensen aan het lachen brengen.

Toch durf ik te vragen aan alle analisten en de voetbalmediaprofessionals om rustig te blijven in de discussie over de arbitrage.

Stop met het over de VAR te hebben. Praat of schrijf over de wedstrijdleiding. En noem de Video Assistant Referee zeker geen fucking VAR, zoals supporters dat mogen doen. Supporters zijn er om onvoorwaardelijk te supporteren.

In Brugge was Lawrence Visser met drie assistenten en het VAR-team de wedstrijdleiding. Die hebben allemaal samen fouten gemaakt. Ze hebben sommige dingen anders geïnterpreteerd dan waarnemers in de tribune of voor de televisie. Ze zagen geen enkele keer de dingen door een paars-witte of een blauw-zwarte bril. Ze zijn onpartijdig.

Professioneel

Bart Verhaeghe noemde de wedstrijdleiding, vooral in die nieuwe samenstelling mét VAR, ‘ridicuul’. Hij vindt dat op tal van velden belachelijke beslissingen genomen zijn. Met of zonder de assistentie van de Video Referee. De voorzitter van Club Brugge en de ondervoorzitter van de KBVB noemt zijn scheidsrechterskorps ‘onprofessioneel’. Ze kunnen het niet, ze slagen er (nog) niet in de VAR goed te gebruiken. Met andere woorden: ze kunnen het niet aan.

Een CEO haalt in zijn bedrijf dan een ander team binnen. Dat zal hier niet gaan. Dus moet de baas misschien buiten. Ook een managementtruc. Dan moet Johan Verbist weg en dat zou heel jammer zijn, want hij is een zeer bekwaam man. Geen roeper, gewoon bekwaam.

Bart Verhaeghe insinueert ook nog dat er meer achter zit: misschien is er een complot om Anderlecht te bevoordelen. Dat de ondervoorzitter van de KBVB zoiets zegt, daar wil ik hier niet op ingaan.

Wel nog iets over professionalisme, want er worden fouten gemaakt. Missen is menselijk, maar sommige fouten kun je voorkomen. We moeten dus snel ook doellijntechnologie hebben.

En busjes die altijd functioneren, ook bij te nat, te warm of te koud weer. Om zoiets de start van een wedstrijd uitstellen, mag niet. Dan heb je een systeem dat je heel makkelijk belachelijk kunt maken. Daar kom je niet mee weg in een stadion met 30.000 mensen.

Dus: er moeten betere busjes komen. Betere isolatie, betere koeling. Ga eens met de mensen van de televisiecaptatiebedrijven praten. Hoe vaak hebben die de VAR al uit de nood geholpen omdat hun boel niet werkte? Betere busjes zijn een noodzaak: de techniek mag niet falen. De mensen wel. Omdat het mensen zijn.

Rapport

Straks, na 30 wedstrijden in play-off 1, wordt het VAR-systeem geëvalueerd. Dan zal blijken hoe vaak het systeem een correctie heeft aangebracht. De VAR zal, verwacht ik, een goed rapport krijgen.

Tot slot ga ik nog even zeuren, want dit heb ik al vaak gezegd. Maar nog niet genoeg. Sport heeft een scheidsrechter nodig. Ondertussen is dat een team van matchofficials met assistentie van een Video Referee en eventueel doellijntechnologie.

Opdat we het bij een volgende gelegenheid niet weer uit het oog verliezen:

* Bij voetbal waakt de wedstrijdleiding over de spelregels.

* Ze is geschikt voor die job want ze kent de regels.

* Ze moet sommige situaties interpreteren.

* Ze moet instant beslissingen nemen.

* Ze wordt geschikt geacht omdat ze onpartijdig is.

Dat hoeft niet in twijfel getrokken te worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234