Zondag 22/05/2022
Mark Coenen. Beeld DM
Mark Coenen.Beeld DM

ColumnMark Coenen

Cognitieve dissonantie: verslavender dan de cocaïne die in Deurne zorgt voor taferelen uit een oorlogsfilm

Mark Coenen is columnist.

Mark Coenen

“We lachen graag met het Land van de Prutser, maar ik krijg gewoon schrik. We zijn ons vermogen tot collectieve misselijkheid aan het verliezen. Dat is misschien nog het ergste. They wear us down.” Reactie van een vriend die anders niet de vrolijkste maar wel de grappigste in huis is, tekent de sfeer van deze tijd: they wear us down.

Na het bekijken van Terzake, waar de doodvermoeide fractieleider de zoveelste poging doet om het licht van de zon te ontkennen en voor de zoveelste keer mag bewijzen dat zijn lichaam wel op de aarde lijkt, maar zijn brein al op weg is naar a galaxy far far away.

Het beeld van een apathische, amorfe massa komt ons voor de ogen: de dood van een student wekt nog braakneigingen, zeker als de omstandigheden accuraat worden nagespeeld in Telefacts; de strapatsen van zij die verkozen zijn om ons te leiden niet meer. We zijn het moe, maar we zijn ook moe. De overvloedige aandacht voor het malgoverno, vakkundig gevoed door de actuaprogramma’s op Canvas, zorgt voor een hypnotiserend effect. Na een tijd zijn we het geëmmer beu en gaan we over tot de echte orde van de dag: de boterhammen moeten gesmeerd, er moet in de file gestaan worden, dat landschapsbureau moet gevuld.

We leiden aan de wet van de trivialiteit, ontdekt in 1957 door C. Northcote Parkinson, die bewijst dat we om de neiging hebben veel te veel tijd besteden aan bagatellen. Zo kon hij aantonen dat bij de bouw van een kerncentrale meer tijd werd besteed aan de vraag waar de parking van de directie moest komen dan aan de structuur van het gebouw.

De klok van het laatste dan wel voorlaatste oordeel tikt gewoon voort. Ik noem u enige dwarsstraten: geen ijs meer op Groenland, fascistische propagandatechnieken in Amerika en homo’s in Polen die in het verbeteringsgesticht moeten. Het gebeurt en we kijken ernaar als een koe naar een tgv. De cynische pendule van de macht, door niemand gestoord, zich zelfvoldaan volvretend aan zichzelf, levend in een losgezongen realiteit.

Dat weten de politici natuurlijk heel goed: hun kiezers hebben het geheugen van een fruitvlieg en zullen pas na extreem ongenoegen hun verkozenen laten vallen. Eerder gaat een hooligan van Beerschot op de eretribune van Antwerp zitten dan dat Jan mijn kloten Modaal zijn stemgedrag aanpast.

Cognitieve dissonantie: verslavender dan de cocaïne die in Deurne zorgt voor taferelen uit een goedkope oorlogsfilm. We zijn poppetjes aan een touwtje, gebiologeerd zittend voor de lichtbak van de media, loze kreten slakend op de sociale media.

In een interview in de Volkskrant meldt paleontoloog John de Vos droogjes dat de mens nog een paar duizend jaar op aarde zal zijn. Daarna is het afgelopen. “Het zal een zegen zijn”, voegt hij er een beetje gemeen aan toe. Het popelen kan een aanvang nemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234