Vrijdag 13/12/2019

Opinie

China is geen democratie. Et alors?

Viering van de 95ste verjaardag van de Communistische Partij van China, afgelopen zomer. Beeld REUTERS

Yumi Ng, dochter van Chinese immigranten en opgegroeid in Antwerpen, studeerde politieke wetenschappen en werkte als hr-manager voor diverse multinationals. Ze werkt aan haar tweede roman.

Eandis? Is dat niet de soap waarin wij, Vlamingen of Belgen, ineens zijn wakker geschoten en een miljoenendeal in extremis proberen afwenden omwille van allerlei redenen? Redenen die er niet toe doen.

Yumi Ng. Beeld Jurgen Rogiers

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het zelf ook geen goed idee om een ander land zeggenschap te geven in iets cruciaals als ons distributienetwerk. Sterker: ik ben een fanatieke welvaartsstaatfreak die vindt dat sectoren als energie, openbaar vervoer, post en telecommunicatie zonder uitzondering en tot het einde der tijden publiek beheerd dienen te worden zodat participatie voor alle burgers aan het laagst mogelijk tarief mogelijk is. Maar daar lag niemand echt nog wakker van, toch? Als land hebben we dat principe allang vaarwel gezegd, zitten we op de trein van kapitalisme en globalisering en verdedigen onze politici de vrije markt als het hoogste goed en 'de beste manier om welvaart voor iedereen te creëren'. Wat een onzin.

Waar zou het dan wel om draaien in het Eandis-debat? China wil ons bespioneren, klinkt het sinds de publicatie van een fameus 'papiertje'. Overschatten we ons belang niet wat? Trouwens, iedereen bespioneert iedereen; de Amerikanen nog het meest. Daar zijn sterke bewijzen van geleverd (NSA-files, anyone?) en dat belette ons niet om de 'er is niets aan de hand'-show onverstoord voort te zetten. Vermoedelijk ook omdat Europa zelf niet weinig spionnen op het geopolitieke bord heeft.

Chinezen komen niet uit liefdadigheid naar Europa, las ik in een andere krant. Euh, nee, inderdaad. Is er misschien een ander land dat wél zaken doet met ons uit liefdadigheid? China wil de belangrijkste economische grootmacht worden en op die manier incontournable worden en alle kritiek op hun regime in de kiem smoren. Hebben ze ooit iets anders beweerd, dan?

Het volgende argument 'China is geen democratie' klinkt zo mogelijk nog hilarischer. Natuurlijk is China (jammer genoeg) geen democratie. Dat weet zelfs mijn tienjarige dochter. Maar sinds wanneer is 'democratisch zijn' een criterium om zaken te doen met België? Zullen we dan meteen ook onze olieverslaving stopzetten en onze commerciële (wapen)deals met Saudi-Arabië van tafel vegen? (Een land waar ik trouwens als vrouwelijke hr-manager EMEA zelfs geen visum kreeg om kandidaten te gaan interviewen en waar Filipijns huispersoneel minder rechten heeft dan mijn hond.) Of zullen we eindelijk eens duidelijk maken dat Turkije onder Erdogan niet mag meespelen in de EU?

Als land heb je visie nodig, een strategisch commercieel standpunt tegenover China (en elk ander land waar je zaken mee wilt doen) en moet je consequent te zijn. Laat dat net alles zijn wat ontbreekt in dit land.

Je kunt China écht niet opvrijen met kostelijke handelsmissies in het bijzijn van de koning (Chinezen zijn tuk op monarchen), vriendjes worden, pandaatjes in ontvangst nemen (of had niemand door dat panda's pasmunt zijn?), hen miljoenendeals voorschotelen en op het eind doodleuk de escape-toets induwen. Zo zet je Chinezen voor schut. En dat doe je niet met een land waar regel één in de cultuur zegt: 'Laat de ander nooit gezichtsverlies lijden.'

Dus beleidsmakers aller partijen: weet wat je wilt met die ambitieuze Chinezen en handel er naar. En als je het geld van de Chinezen echt te onweerstaanbaar vindt, wees dan bijvoorbeeld zo elegant om jullie derrières neer te vlijen in Volvo's; of wees op zijn minst zo pienter om Chinees staatsbezoek op te pikken in Volvo's die in Gent van de band zijn gerold.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234