Zaterdag 10/06/2023

OpinieKarl Drabbe

Charles Michel kan met Catalonië zijn plaats aan de juiste kant van de geschiedenis opeisen

Charles Michel tijdens een EU-top in Brussel. Beeld BELGA
Charles Michel tijdens een EU-top in Brussel.Beeld BELGA

Karl Drabbe is uitgever van de Vlaamsgezinde nieuwssite Doorbraak.be.

Karl Drabbe

Beste Charles Michel,

Dit is mijn eerste open brief. Waar anders zou ik die publiceren dan in De Morgen? Elke zaterdag leest Joël De Ceulaer er een politicus de levieten. Dat is een Bijbelse uitdrukking, misschien kent u die niet. U bent immers meer vertrouwd met ongewijde geschiedenis.

Sinds uw coalitiepartner N-VA uw regering verliet, weet de wereld dat u zich aan de juiste kant van de geschiedenis bevindt. U rechtte uw rug en ondertekende het Marrakech-pact. De geschiedenis zal wel oordelen of dat inderdaad een wijs besluit was. Maar daarvoor schrijf ik u niet.

Ik schrijf u omdat u vanuit uw humaan liberalisme van oordeel bent dat u zich aan de juiste kant van de geschiedenis bevindt. De kant van de vooruitgang. Van de mensenrechten. Van de verlichting. De kant van de rechtsstaat en de democratie. Een begrippenpaar dat niet noodzakelijk hoeft samen te gaan – dat weten we sinds het recente boek van De Ceulaer. Maar voor u, die zich aan de juiste kant bevindt, is het duidelijk: het is niet of/of. Het is en/en.

Karl Drabbe. Beeld rv
Karl Drabbe.Beeld rv

Uzelf aan de juiste kant van de geschiedenis bevindend, zult u straks, als voorzitter van de Europese Raad, over het nodige morele en politieke gezag beschikken om er in uw Europese rijk voor te zorgen dat die democratie en rechtsstaat overal onverkort zullen gelden.

Al zult u snel merken, beste meneer Michel, dat dat niet overal het geval is. Zoals met de dieren in George Orwells Animal Farm, zo is het ook met de volkeren van uw Avondland. Het ene is al gelijker dan het andere. De Schotten, bijvoorbeeld, zullen na de brexit met open armen worden ontvangen door Guy Verhofstadt. De Catalanen verwelkomt hij minder hartelijk; twee dagen voor de uitspraak in het proces vierde hij nog openlijk de Dag van het Spaanse ras.

Waarom worden de Catalanen minder hartelijk verwelkomd? Omdat ze boos zijn nu zeven verkozen politici en twee leiders van burgerbewegingen lange celstraffen hebben gekregen, tot dertien jaar zelfs (al had het nog erger gekund)? En of ze daar redenen toe hebben? Ze hebben toch een illegaal referendum georganiseerd? Ze hebben ‘de wet’ overtreden! Dus dienen ze strafrechtelijk vervolgd. Althans zo redeneren de behoeders van de eenheid van Spanje, zoals de rechters van het Spaanse hooggerechtshof zich noemen. Daar hebben ze nog waarden. Respect voor de grondwet, om te beginnen.

De manifestaties in Barcelona duren voort. Beeld Photo News
De manifestaties in Barcelona duren voort.Beeld Photo News

Tegen die straffen komen de kwade Catalanen al een week op straat. Al doen ze dat eigenlijk al acht jaar aan een stuk. Soms met meer dan 1,2 miljoen, afgelopen vrijdag waren het er ‘maar’ een dik half miljoen. Ze manifesteerden vreedzaam. Al was dat in onze media niet meteen te zien. Die houden van spectaculaire beelden en zoomen in op brandjes (waarop ook Spaanse politieagenten letterlijk olie gooiden). Nog spectaculairder zou het zijn in te zoomen op de schietpartijen. Op weerloze burgers. Twitter staat er vol van. U moet maar eens gaan kijken, meneer Michel.

Net als in Hongarije en Polen staan Spaanse rechters en politici aan de andere kant van de geschiedenis. Dus niet aan uw kant. Maar dat had u al door. Scheiding der machten, daar u bent u – uiteraard – wel voor. Politieke benoemingen van rechters, daar bent u – uiteraard – tegen. De rechten van de verdediging, die zult u als jurist en gewezen advocaat wel respecteren. In België loste u als premier politieke conflicten op met politieke middelen, door te praten. Politieke tegenstanders krijgen van u verbaal weerwerk; u criminaliseert hen niet. En u zult al zeker geen celstraf laten uitspreken omdat pakweg Jan Jambon (N-VA) 25 jaar terug een boek schreef met de titel Vlaanderen staat in Europa.

De Hongaarse premier Viktor Orban begroet toekomstig EU-president Charles Michel. Beeld AP
De Hongaarse premier Viktor Orban begroet toekomstig EU-president Charles Michel.Beeld AP

Neen, meneer Michel, u staat aan de goede kant van de geschiedenis. Dat hebt u vaak genoeg herhaald. Vol verwachting klopt het hart van ons, Europese burgers – uw burgers – dat u straks even consequent en humaan zult zijn als president van de EU. Dat u illiberale democratieën en competitieve autocratieën de les leest. Dat u ijvert voor politieke oplossingen voor politieke conflicten. En dat u waar nodig bemiddelt, om een volk dat zijn zelfbeschikking opeist te helpen die op een correcte en democratische manier na te streven.

Ik heb er vertrouwen in, meneer Michel. U staat aan de juiste kant van de geschiedenis. Heel de EU zal het straks weten, en de stoute spanjolen als eerste. Het willekeurige geweld van de politie in Catalonië moet stoppen. De politieke gevangenen verdienen amnestie. Een onderhandeld referendum is een evidentie. Peiling na peiling blijkt dat circa 80 procent van de Catalanen zo’n volksraadpleging wil.

Alvast veel succes met uw nieuwe job straks. U kunt een verschil maken en zo uw plaats in de geschiedenisboeken opeisen. Aan de juiste kant, uiteraard.

Met vriendelijke groet,

Karl Drabbe

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234