Donderdag 04/06/2020

OpinieRaf Terwingen

CD&V heeft geen plek in een regering die lichtzinnig omgaat met levensbeschouwelijke thema’s

Raf Terwingen.Beeld RV

Raf Terwingen is burgemeester in Maasmechelen en kandidaat-voorzitter bij CD&V

In mijn twaalfjarige carrière als Kamerlid heb ik bijna 20 procent van de tijd ‘in lopende zaken’ gezeten. Heel interessant als parlementair, dacht ik aanvankelijk: in vrijheid-blijheid-modus zoeken naar wisselmeerderheden zonder enige belemmering van het spel tussen ‘regering’ en oppositie.

Maar afgelopen donderdag werd echter pijnlijk duidelijk dat dit politieke spel voor velen belangrijker is dan het algemene welzijn van ons land. Extremen vonden elkaar, samen met socialisten en groenen. Onder voorlopige twaalfden kwam er plots 500 miljoen bij. Uiteraard verdienen mensen in de zorg meer middelen, maar nog veel meer mensen verdienen ook verantwoordelijke politici die niet aan koehandel doen.

Dit politieke spel gaat trouwens veel verder dan over bijkomende middelen alleen. Keer op keer worden in dergelijke periodes door de zelfverklaarde “progressieve” partijen ethische dossiers op tafel gelegd. Men gaat ‘freewheelend’ sleutelen aan zeer gevoelige maatschappelijk thema’s zoals euthanasie en abortus. Als hulp bij zelfdoding straks niet meer strafbaar is, wat is dan de volgende stap?

Wij kunnen als overheid euthanasie toch niet toelaten omdat iemand levensmoe is? Lijden aan het leven hoort misschien wel bij het leven. Van pubers die worstelen met donkere gedachten tot oudere mensen die zich eenzaam voelen. We moeten net investeren in deze mensen in plaats van hen af te schrijven. We moeten verder werk maken van toegankelijke en kwalitatief hoogstaande zorg voor deze mensen om dit leed te verzachten en te helpen bestrijden. Meer psychische hulp, de wachtlijsten verder afbouwen. Oorzaken aanpakken in plaats van gevolgen, omdat wij leven verkiezen boven de dood.

Ook wat abortus betreft moeten we het debat ten gronde voeren op basis van een onafhankelijk en grondig onderzoek. We beschikken al zeven jaar niet meer over cijfers. We weten niet hoeveel abortussen er in België gebeuren en of vrouwen telkens goed begeleid werden. We kennen het profiel niet van de vrouwen die ongewenst zwanger zijn en die te laat de weg naar de hulpverlening vinden. We kennen ook het profiel niet van de Belgische vrouwen die na 12 weken zwangerschap naar Nederland trekken noch hoeveel Nederlandse vrouwen na 22 weken zwangerschap naar België komen voor een medische abortus. En wat weten we over hun partners? Te weinig.

Ik pleit voor de bescherming van het menselijk leven en in het bijzonder van het ongeboren leven. Tot 12 weken zwangerschap beslist de vrouw zelf of ze een abortus laat uitvoeren. Na 12 weken kan ze een abortus uitvoeren omwille van medische redenen. In de hoorzittingen in de commissie-Justitie hadden bijna alle experts een andere mening over het behoud of de uitbreiding van de wettelijke termijn. Op den duur was het een opbod tussen 12, 14, 16, 18 en 20 weken. Niemand kon precies staven waarom ze exact die termijn kozen. Geen enkel voorstel was gestoeld op cijfers. En toch wil men de termijnen veranderen? Onverantwoord. Zeker omdat het duidelijk is dat preventie en vorming inzake anticonceptie werkt.

Als het van mij afhangt heeft CD&V straks geen plek in een regering met coalitiepartners die zo lichtzinnig omgaan met levensbeschouwelijke thema’s. De C in CD&V moet weer geaccentueerd worden en een tegengewicht zijn voor zij die zonder levensbeschouwelijk kompas rondvaren. Progressiviteit heeft zijn grenzen. Conservatisme niet, toch niet in mijn betekenis van het woord, namelijk conservare, Latijns voor mensen samenhouden. De belangrijkste opdracht voor een christendemocraat volgens mij. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234