Zaterdag 19/10/2019
Hugo Camps. Beeld Bob Van Mol

Column

CD&V en Open Vld hebben gekozen voor het voortbestaan van de regering, tegen hun heilige principes in

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps elke donderdag.

De zoveelste N-VA-begroting ligt er nu. Specialisten noemen het broddelwerk met open eindjes. Of nog: het resultaat van een zonnesteek. De enige continuïteit die je erin kan terugvinden, is de heksenjacht op langdurig werklozen. De werkloosheidsuitkering gaat sneller dalen. De sukkels van de samenleving nog eens extra in de tang genomen.

CD&V-minister Kris Peeters zit er niet mee, zoals hij ook niet wakker ligt van de eindeloze flou artistique die geweven wordt rond het Arco-dossier. De coalitiepartijen CD&V en Open Vld hebben gekozen voor het voortbestaan van de regering, tegen hun heilige principes in. Ook budgettair gesproken is dit land een eenpersoonsstaat geworden. Bart De Wever forever.

In elke regering heb je een gewetenspoliticus, die op tijd en stond dwars gaat liggen tegen beleidsopties die zijn sociale rechtvaardigheidsgevoel schampen. In Michel I zijn de dwarsliggers gedresseerd naar zwijgplicht. Eenvormigheid van beleid, heet dat. Het resultaat is dat sommige groepen in de samenleving nog alleen een fluisterstem hebben.

Bamboe-souplesse regeert.

Het zomerakkoord staat vol met speculatieve beloftes, onberekende perspectieven, fictieve succesjes en wishful thinking. Twijfel is een religieuze houding, maar niet voor Kris Peeters. Na eerdere aarzelingen buigt de CD&V-zwaargewicht nu als een knipmes naar de sociale bouillabaisse van deze regering. Zijn bezwaren zijn vervangen door de lach van onnozele kinderen. Zijn gestotter over de daling van de werkloosheidsuitkering was andermaal malicieus. Hoe moet dat als hij straks burgemeester van Antwerpen wordt?

Minister Kris Peeters. "Zijn bezwaren zijn vervangen door de lach van onnozele kinderen." Beeld Photo News

Zo veel mogelijk tv-minuten

Open Vld rijdt een tandemkoers met N-VA. Gwendolyn Rutten zit al de hele legislatuur op de schoot van Jan Jambon. De blaag Bart Tommelein, die van het energiebeleid een draaitol heeft gemaakt, kraait zo veel mogelijk televisieminuten bij elkaar. Dat lijkt zijn levenswerk. Hij wringt zich naar het scherm toe voor het genot van de schijnwerpers, niet omdat hij iets te zeggen heeft. De Oostendse baron smakt zijn woordenbrij altijd langdurig na. Geen opbeurend beeld.

Soberder en inhoudelijker is minister van Digitale Agenda Alexander De Croo. Deze excellentie heeft een ware metamorfose ondergaan. Als partijvoorzitter was hij een kleine ramp, als minister geeft hij het liberalisme nog enige sérieux. Nagenoeg zonder veel discussie heeft hij bij de opmaak van de begroting een vierde gsm-operator doorgedrukt. De Croo is een felle voorstander van de liberalisering van de markt, maar gaat bedachtzaam te werk met een fingerspitzengefühl voor timing. Tijdens bezoeken aan ontwikkelingslanden belichaamt hij een liberalisme met een menselijk gelaat. Alexander De Croo is droog en saai, maar wel efficiënt in zijn gouvernementele acties. En hij spreekt nooit als een opgeblazen kikker. Anders dan Tommelein belijdt hij zijn politieke idealen niet in een opbod van bombarie. Hij houdt de mentale hygiëne van een minister in ere. Dat soort exemplaren is dun gezaaid in deze coalitie.

Een begroting van brokstukken houdt de goegemeente niet wakker. Het is pas als de hervormingen concreet worden dat pijn neerdaalt in het hart. Dat deze regering openlijk het gezag van de Europese Commissie negeert met het Arco-dossier is van een ongehoorde decadentie. Arme Marianne Thyssen, arme Ivo Belet: kom niet meer aan de deur bellen met jullie Europese rococo.

Pragmatisme kan een deugd zijn in de politiek, maar als de Wetstraat alleen nog een weeshuis van idealen is geworden, is ze niet meer representatief. Dan sterft ook de representatieve democratie uit. Ik vrees dat sommige partijbonzen en -tenoren daar geen traan om zullen laten.

Alexander De Croo, minister van Digitale Agenda. Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234