Zaterdag 11/07/2020

Standpunt

CD&V en Kris Peeters: geïsoleerd als een kind dat gepest wordt op de speelplaats

Beeld BELGA

Bart Eeckhout is politiek commentator bij De Morgen.

Het heeft iets van flagellanten die zichzelf met zweepslagen pijnigen om het lijden van Christus te kunnen voelen, de manier waarop CD&V'ers zich blijven wentelen in het voor hen bijzonder mager uitgevallen akkoord over de tax shift. Het zou dus iets katholieks kunnen zijn, dat vicepremier Kris Peeters tegen beter weten in de hoop blijft verspreiden dat bij de praktische uitwerking nog kan worden rechtgetrokken wat bij de onderhandelingen scheefgegroeid is.

Toch is het vooral niet slim. Een schaap dat geschoren wordt, moet stil blijven zitten. In de politiek moet je je nederlagen snel en geruisloos proberen door te slikken. Dat dat nu niet lukt, heeft natuurlijk ook met de inhoud te maken. Dit akkoord is amper te verdedigen door christen-democraten. Wie mikt op de sterren, kan landen op de maan, is altijd de achterliggende gedachte bij politieke onderhandelingen. Maar in dit geval is de met veel ambitie gelanceerde tax-shiftraket van CD&V gewoon in een belendend veldje naar beneden gestuikt.

Dat CD&V met veel vertoon de rol van loser op zich neemt, leidt tot vermaak bij de coalitiepartners, N-VA en Open Vld. Dat zegt iets over de cohesie in deze federale regering. Niet voor het eerst worden CD&V en zijn regeringsvoorman Kris Peeters door de anderen geïsoleerd als een kind dat gepest wordt op de speelplaats. Een regeringskabinet hoeft geen vriendenclub te zijn, maar een minimum aan onderlinge verstandhouding lijkt toch wenselijk.

Met name N-VA is wat dat betreft een merkwaardig palmares aan het opbouwen. In opeenvolgende regeringen is ze telkens de interne strijd aangegaan met de meest afwijkende partner. Na sp.a in de vorige Vlaamse regering is het blijkbaar nu CD&V dat eraan moet geloven. Alsof de partijtop niet kan functioneren zonder opgepompt vijandbeeld.

Dat de verloren onderhandelingen CD&V niet veel applaus opleveren bij de kiezers lijkt wel vast te staan. Toch zijn de christendemocraten niet de enigen die moeten vrezen voor een ontgoocheld publiek. Buiten de stolp van de Wetstraat worden winnaars en verliezers vaak op een andere manier geteld. Het kan velen (terecht) geen lor schelen of Kris Peeters goed onderhandeld heeft. Zij willen weten wat de tax shift hen oplevert. En dan blijkt dat zij alweer mogen bijdragen, en anderen alweer niet. Velen trekken uit de tax-shiftdeal dan ook de conclusie dat niet zozeer CD&V maar wel hun eigen portemonnee de loser is.

Het zou ons zeer verbazen dat de 32 procent Vlaamse kiezers die van N-VA in 2014 een volkspartij hebben gemaakt totaal immuun zijn voor die gedachte.

Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234